Правителството одобри Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и "Смарт Солар Технолоджис“ АД за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект за изграждане на нов Завод за производство на соларни панели и клетки. Това съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Приоритетни са инвестиционните проекти, които са особено значими за икономическото развитие на Република България или за регионите на страната съгласно Закона за насърчаване на инвестициите.

Предприятието ще бъде изградено в близост до старозагорското село Еленино, върху терен, част от втория етап на "Индустриална зона Загоре“. Това е най-голямата инвестиция в Индустриалната зона, акционери в която са "Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Община Стара Загора.

Инвестицията е за над 240 млн. лв. и предвижда да разкрие 812 нови работни места, което ще доведе до подобряване на инвестиционния климат в града и до реализиране на устойчив и приобщаващ растеж в региона.

Произведената в завода продукция ще бъде предназначена основно за износ на европейските пазари - в Германия, Холандия, Италия и Австрия.

"Смарт Солар Технолоджис“ АД e първият инвеститор във втория етап на "Индустриална зона Загоре“ и това е най-голямата инвестиция в Индустриалната зона  до този момент. Инвестицията е изключително важна, не само заради размера си, но и защото е първият приоритетен инвестиционен проект в област Стара Загора и има важно значение за региона. Акционери в дружеството "Индустриална зона Загоре“ АД са "Национална компания индустриални зони“ ЕАД и Община Стара Загора.

Създаването и управлението на индустриални паркове и зони е нов тласък към устойчив и приобщаващ растеж на местно, регионално и национално ниво. С възможност за развитие на местния бизнес и привличане на повече чуждестранни инвестиции, с фокус към производство или модерни технологии, Индустриална зона "Загоре“ може да бъде определена като успешно развиващ се проект в партньорство между държава и община.