Първа копка за изграждане на нов открит спортен комплекс в Хасково и улица бе направена днес. Стартът на строителството даде кметът на Община Хасково Станислав Дечев. Отец Никола и отец Златко благословиха начинанието с водосвет за успех и здраве.

"Това е комплекс за спорт на открито. Тук ще има игрища за футбол, за баскетбол и волейбол, два тенис корта и голямо игрище за плажен волейбол и хандбал. Много държах да направим тези игрища, защото Хасково има шампиони по плажен хандбал, а момчетата дори няма къде да тренират до този момент“, каза при символичното стартиране на строителните дейности кметът Станислав Дечев.

"На този терен ще има голяма паркова зона, с алеи за разходка и за отдих с всички необходими паркови елементи и ново озеленяване“, допълни градоначалникът. Той подчерта, че с изграждането на този нов комплекс за спорт на открито ще се разшири новата спортна зона на Хасково, която започна с изграждането на плувния комплекс на ул. "Панорама“.

Следващата стъпка до цялостното преобразяване на тази част на града е ремонт на съществуващата в момента сграда, която ще бъде превърната в зала за джудо. "Нашите шампиони заслужават да тренират в нова модерна зала по джудо и по този начин Общината ще подкрепи тяхното спортно израстване“, каза Станислав Дечев. "Така на практика на терен от 22 декара ще има плувен басейн, комплекс за спорт на открито и закрита спортна зала“, обобщи кметът на Община Хасково.

Изграждането на новия спортен комплекс в Хасково се осъществява във връзка с подписано Споразумение между МРРБ и Община Хасково за финансова подкрепа за реализацията на проекта. Изпълнител на проекта е ДЗЗД ХАСКОВО СПОРТ. Общата стойност за изпълнение на всички дейности е 1 942 500,00 лева без ДДС. Срокът за изпълнение на строителството е 180 календарни дни, считано от днес.

Бъдещият открит спортен комплекс ще има спортни игрища, зони за отдих, пешеходни алеи, ново озеленяване. Осигурен е автомобилен достъп до предвидените места за паркиране в комплекса и до пътната връзка на новопроектираната улица. За всички спортни игрища са предвидени огради с мрежи, разчертаване и спортно оборудване.

Ще бъде направено и осветление за удължаване на времето за ползването на игрищата. Предвидени са и тоалетни със съблекални към спортните игрища и чешма с питейна вода. В спортния комплекс е осигурена достъпна архитектурна среда. Новопроектираната улица ще бъде двупосочна, с обща ширина на двете платна 6 м, с два тротоара.