Проект за енергийна ефективност на сградата на областната администрация започва да се реализира, съобщи на брифинг областният управител на Пловдив Христина Янчева, предава Plovdiv24.bg. Проектът е подготвен от предходния екип и договорът с избрания изпълнител е подписан преди месец. 

Финансирането е на обща стойност 1 024 680 лв. от Плана за възстановяване и устойчивост, чиято основна цел е енергийно обновяване на държавните и общински сгради за административно обслужване. Безвъзмездното европейско финансиране е в размер на 853 900 лв., а останалите 170 780 лв. са от националния бюджет, уточни Янчева. Проектът е стартирал преди един месец и ще се реализира в следващите 2 години. 

Още през 2023 г. е направено техническо обследване на сградата и е изготвен енергиен паспорт, а на 4 юни е подписан договор с МРРБ за финансиране, обясни Нина Колева от "Бизнес консулт". Целта е след изпълнение на проекта сградата, която сега е енергиен клас Б, да достигне клас А.

Дейностите включват: смяна на дограмата на атриума, система за централна климатизация за отопление и охлаждане, подмяна на 2 бойлери с термодинамични. Най-важната част е изграждане на фотоволтаична инсталация за собствени нужди на покрива на административната сграда с инсталирана мощност 110 киловата, предвидена е и литиево-йонна система за съхранение на енергията с капацитет от 30 квч, необходима да съхранява енергията, която да се ползва в нощните часове. 

Това, освен че ще намали разхода, ще подобри енергийната сигурност на сградата. Сегашното осветление ще се подмени с високоефективни LED-тела. Предвижда се въвеждане на система за автоматизация и управление на енергията и мониторинг, т.е. след изпълнението на проекта ще може да се съхранява база данни колко енергия се потребява, да се прави анализ на база на потребяваната енергия и съответно да взима по-правилните решения как допълнително да се намали разхода.

Целта на въвеждането на мерките за енергийна ефективност е да се намали с 82% потреблението на ток и да се подобри работната среда. В момента годишната консумация на електроенергия е 376.77 мегават часа.