Един от най-важните проекти за ръководството на Районна поликлиника – Казанлък, който вече е в ход, е изграждането на външен товаро-пътнически асансьор, който ще свърже петте етажа на сградата. Това каза за Радио "Фокус“ управителят на Поликлиниката д-р Красимир Пейчев. Той поясни, че асансьорът ще бъде изграден в западната част на сградата, в близост до товарния вход. Съоръжението е от изключително значение, тъй като то гарантира връзка на всеки етаж, а също и ще позволи използването на носилка.

Предстои да бъде изграден и още един, малък асансьор. Той ще се намира в английския двор на сградата и ще свърже ниския 3-етажен корпус на Поликлиниката, където са разположени детско-поликлинично отделение, Рентгеновата и клинична лаборатория и отделението по физиотерапия на приземния етаж.

Д-р Пейчев подчерта още, че дейностите са в етап на проектиране и ще бъдат осъществени с подкрепата на Община Казанлък: " Всъщност идеята за асансьора е заложена в Плана за управление на Поликлиниката още преди година и той е в действие. За реализацията му се изисква сериозно финансиране, което вече е осигурено.“ В този смисъл д-р Пейчев поясни, че най-големият благодетел на Поликлиниката е Любомир Дянков - изпълнителен директор на "Капрони" АД, който е дарил 75 хил. лв., осигурил е финансиране за двата асансьора.

Управителят на Поликлиниката в Казанлък изрази готовност да направи предложение до Общинския съвет, паркингът пред товарния вход на сградата да бъде платен, като бъде осигурено едно място за линейка или товарна кола, както и да бъде премахната автобусната спирка там.

Д-р Пейчев каза още, че закупуването на нова апаратура също е голяма част от обновяването на Поликлиниката. Здравното заведение вече разполага с нов рентген, като закупуването му е със средства от Бюджета на Община Казанлък за 2021 година, в размер на 65 хил. лв. Поликлиниката разполага и с нов ехограф. Отново със средства на Общината предстои закупуването на още един ехограф за АГ – кабинета и видеоколпоскоп: " Възловите кабинети трябва да бъдат оборудвани. Предвидено е да бъде изразходвана голяма част от бюджета в тази насока, средства които няма да могат да се върнат с години, но хората трябва да имат достъп до по-добро лечение и грижи.“

Друга новост, за която съобщи д-р Пейчев, е създаването на кабинет по Нефрология и вътрешни болести.

През 2021 година сградата на Районна поликлиника – Казанлък беше изцяло обновена в рамките на проект на Община Казанлък за внедряване на мерки за енергийна ефективност с финансовата подкрепа на Национален доверителен екофонд по Инвестиционна програма за климата към Министерство на финансите и съфинансиран от Община Казанлък.

Направена е хидро и топлоизолация на покрива, изолация на сградата, подмяна на съществуващата стара дограма, променено е и осветлението в общите части, като новото е LED по новите нормативи. Променени са входовете и изходите на сградата и в момента тя има централен, западен, товарен, южен с подстъп към детско поликлинично отделение, където майките с колички могат директно да влезат в етажа.

Общата стойност на проекта е близо 805 хил. лв. от които 120 хил. лв. е съфинансирането от бюджета на Община Казанлък.

Д-р Пейчев подчерта също, че Община Казанлък е отпуснала отделно 50 хил.лв., с които са реновирани коридори и стълбищни клетки, още 60 хил.лв. за промяна изцяло на партерния етаж, където са били разположени търговски обекти, които в момента не съществуват. На същия този етаж са изградени кабинети за администрацията. Изградена е нова регистратура, оформена като фронт офис, оформено е и голямо фоайе. Тази програма е финансирана отново от Община Казанлък в рамките на 70 хил. лв.

Славяна ГАЙДАРОВА