Приключи изграждането и започна експлоатацията на пречиствателното съоръжение за питейни води - автоматичен самопречистващ се филтър в село Стърница. Това съобщи за "Фокус“ кметът на община Баните, Павлин Белчев. То е изградено с помощта на проект, финансиран по Програмата за развитие на селските райони.  

"Изграждането на филтъра има отношение към повишаване качеството на питейната вода. Фокусираме се върху това водата да бъде максимално чиста. Това е допълнително пособие, с които се подпомага вече съществуващата пречиствателна станция в село Стърница. Този филтър е още една инвестиция в посока по-добро обслужване по отношение на качеството на водата. През филтъра минава довеждащия водопровод от село Стърница до общинския център Баните. В крайна сметка водопровода захранва почти 2/3 от населението на общината“, поясни Белчев.

По отношение на това, че има по-малък дебит на вода в региона са необходими друг вид инвестиции, подчерта кметът на Баните. "В момента се прави подмяна на довеждащи водопроводи на няколко села в общината. По този начин, след реализирането на тези проекти целим намаляване загубите на водата по трасето и способстваме още веднъж за повишаване качеството на водата. Поставяме нови тръби, които са от ПВЦ, и подменят старите етернитови. При самата подмяна очакваме по-малки загуби по трасето до никакви“, отбеляза Белчев.

Той уточни, че така отговарят и на новите предизвикателства, свързани с изменението на климата откъм засушаването и затоплянето, защото това неимоверно води и до намаляване на водните ресурси. "В този смисъл инвестиции в подобряване на ВиК-инфраструктурата са повече от належащи, за да отговорим на тези новите предизвикателства. Длъжни сме с по-малко водни ресурси да успяваме да задоволим нуждите на населението. За да реализираме това начинание е необходимо наистина да се подмени водопроводната мрежа в цялата община, за да може по този начин да успеем да предоставяме качествена услуга“, каза още кметът на Баните.