Две жени от неделинското село Гърнати бяха издирвани през уикенда, открити са невредими и в добро здраве. Това съобщи за "Фокус“ кметът на Неделино, Боян Кехайов.

"Едната е млада жена, който е била обявена за общодържавно издирване. Била е във Варна, напуснала е дома и от там са обявили за издирване. Момичето е установено в Смолян и с транспорт на общината от РПУ е докарано при близките си в Неделино в събота. Тя е бременна е в осмия месец“, поясни Кехайов.

Той допълни, че в събота имат и случай на изчезнала 94-годишна жена от село Гърнати. Тя излиза да събира съчки около къщата си и близките установяват, че я няма. Подават сигнал в полицията и веднага още същия ден 20 човека - доброволци и служители на полицията са започнали издирване. Не е установена в същия ден. На следващия ден е извикано и следово куче от Смолян. То открива обувката й и дава насоки на хората къде да я търсят. Жената е намерена жива след 24 часа издирване в землище на село Тънка бара, на 5-6 км от родното й село“, разказа кметът на Неделино.

Той уточни, че цяла нощ възрастната жена е прекарала на открито при минусови температури и въпреки преклонната й възраст е намерена в добро здраве. Село Гърнати се намира на 1200 метра надморска височина под връх Алада и е най-високото село в община Неделино.

Кметът Кехайов е изпратил благодарствено писмо до хората, участвали в спасителната операция и полицаите от Неделино, защото са спасили един човешки живот.

Кехайов добави, че все още е в неизвестност и 82-годишният Митко Василев от неделинското село Бурево. Той изчезна на 3 януари и в продължение на дни доброволци и полиция го издирваха, но без успех.