Един много хубав графит, нарисуван във Варна, изчезна заради вандалска проява, видя репортер на "Фокус".

Той бе изрисуван на трафопост в градинката до храм "Св. Петка".

Вандалският акт, заради който бе заличен, е дело на възрастната жена, която цапа навред из града с текстове и рисунки.

Първата снимка от нашия колаж е от месец април. На снимка 2 виждате вандалските надписи, а снимка 3 е от днес.

Вижте какво пишат хората в мрежата за това (публикуваме текстовете без редзакторска намеса):

- Не ми пречеше толкова, когато пишеше по разни повърхности на строежи и разлепяше плакатите си. Някои хора даже ѝ се кефеха, защото изглеждаше като модерно изкуство(и тениски продаваха с демоните ѝ). Но да разваля така редките опити за облагородяване на градската среда, за мен това прекрачва всякакви граници. Няма ли наистина какво да се направи по въпроса? Наистина ли сме безсилни пред това един вандал да всява хаос из града ни? Интересно ми е дали кандидат-кметовете имат решение по този въпрос.

- Веднъж вече беше надраскан, ние го поправихме. Сега пак е надраскан и пак ще го поправим. Моля ако някой има връзка с жената да я пита "Какво да нарисуваме за да не го драска?!". Нямам друго решение на проблема за сега. Това не е най-красивата рисунка и никой не оспорва, но е труд на 10 човека, които поне се опитаха да направят някаква промяна, за разлика от всички други които живеят, работят или минават през това място.

- Вандализъм, дребно хулиганство.... има какво да се предприеме, явно няма кой.

Нарисуваният трафопост бе в рамките на инициативата "ЕНЕРГО-ПРО за обществото“, като бе одобрен проект за изрисуване на трафопостове на сдружение "Българско графити училище“, чиято основна кауза е устойчива промяна в градската среда, в полза на местната и националната общност. С финансовата подкрепа на компанията обновеният външен вид на трите съоръжения, собственост на ЕРП Север, вече радва жителите и гостите на града. Две от локациите на трафопостовете са в централната част на град Варна – на Червения площад и до църквата "Света Петка", а третият ТП е до бл. 29 А в ж.к. "Чайка". И трите местонахождения са с голям човекопоток и така много повече хора ще могат да се насладят на уличното изкуство на графити художниците, а темата на изображенията им е флора и фауна.

Амбицията на сдружението "Българско графити училище“ е в рамките на техния проект "Градообитатели" с помощта на спонсори да изрисуват още близо 20 трафопоста на ключови места в морската столица. Създадено през 2019 година, то има редица работилници, проведени на открито и закрито, организирани частни и общински фестивали, проекти свързани с преобразяване на градската среда. При избора на съоръжения с приоритет са такива с нарушен от вандали външен вид, както и тези, край които преминава по-голям брой хора. Всяка от дейностите по изрисуването става с одобрението на Управителния съвет на ЕРП Север и със съответното разрешително. За изобразяването на стенописите са ангажирани опитни артисти, както и такива, които имат желание да се научат да боравят със съвременни техники на рисуване.

Това е първият проект в категория "Устойчиво градско развитие“, одобрен в инициативата “ЕНЕРГО-ПРО за обществото". Същият вече получи подкрепата и на Община Варна и ще бъде продължен в бъдеще за една по-красива и приветлива Варна. 

Артисти и доброволци от сдружение "Българско графити училище" изпълниха стенописа и освежиха пространството в двора на църква "Св. Петка" през месец април.

Площ: 40 кв.м

Участници: 9