Избраха терен за изграждането на общински приют за безстопанствени кучета в Горна Оряховица. След поредица от огледи местната администрация реши институцията да е на мястото на бившите общински оранжерии, стопанисван и в момента от ОП "Поддържане, пътна инфраструктура и озеленяване“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Теренът се намира в Източната промишлена зона на Горна Оряховица, по бул. "Македония“. "Парцелът е голям – около 16 дка и ще бъде разделен, като част от него ще остане открит склад за нуждите на общинското предприятие, а спрямо стандартите за площ и брой кучета, върху другата му част ще изградим приюта. За целта незабавно започваме необходимите процедурни действия“, категоричен бе кметът Николай Рашков.

Предстои предложението да бъде гласувано на редовната сесия на ОбС в края на февруари, идеята е теренът да бъде парцелиран и разделен, след одобрението на местния парламент.

Имотът е отдалечен от жилищни райони, като жителите на Горна Оряховица няма да бъдат притеснявани от шум или неприятни миризми. Не съществуват и рискове за околната среда, при необходимост ще се предвиди пречиствателно съоръжение.

Дългосрочният план е капацитетът да бъде за около 200 кучета. Но смятаме техническият проект да бъде изготвян на етапи – първоначално приютът ще бъде за 50 животни, а капацитетът ще се разширява поетапно.

С новия приют се очаква поне частично да бъде решен проблемът с безстопанствените животни в региона, които притесняват населението.