Шест личности са новите почетни граждани на Варна. Техните номинации бяха одобрени с единодушие на днешното заседание на местния парламент.

Най-високото признание на обществеността на града получават командирът на научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий“ кап. II ранг Николай Данаилов, селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев, историкът и изследовател Борислав Дряновски. Със званието "Почетен гражданин на Варна" ще бъдат отличени също народният музикант Димитър Стойков, създателят на благотворителна кампания за събиране на капачки "Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов, както и Сия Папазова – една от емблемите на културния живот на Варна.

Борислав Дряновски, историк и изследовател, автор на поредица книги, е отличен за цялостния му принос към историята на града и страната ни и по повод неговата 80-годишнина.

Съветниците гласуваха командирът на научно-изследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий“ кап. II ранг Николай Данаилов да бъде удостоен със званието за неговите безспорни усилия и постигнати ярки резултати в развитието на военноморското, морското и посланическото дело в нашия град.

Одобрена бе и номинацията на народния музикант и носител на множество награди като акордеонист Димитър Стойков за неговата дългогодишна и богата творческа дейност, допринесла за обогатяване на фолклора в страната ни.

Селекционерът на националния отбор по футбол на България Илиан Илиев получава признанието за изключителните му заслуги към футбола и спорта, за доказания му професионализъм и за постигнатото историческо второ място на ПФК "Черно море“ в елитното първенство.

Със званието "Почетен гражданин на Варна" ще бъде отличена и Сия Папазова, виден общественик, драматург, театрален педагог и критик, един от създателите на Детско-юношеския театър “Златното ключе", за активното ѝ участие в развитието и популяризирането на културата във Варна, за дългогодишната ѝ творческа дейност и голям принос в обществения живот на града.

Голямото признание получава също Владислав Николов, създател на първата в България благотворителна кампания за събиране на пластмасови капачки в помощ на недоносените и новородени бебета "Аз вярвам и помагам“, с чиято помощ са купени множество медицински апарати, уникална детска неонатална линейка и специализиран мобилен пункт за кръводаряване.

Общинските съветници одобриха и номинацията за удостояване с почетен знак "За заслуги към Варна“ – златен на Любка Тодорова, дългогодишен секретар на НЧ "Просвета 1927“, за приноса ѝ за развитието на културната институция и за богатия събитиен календар в район Аспарухово.

По традиция почетните звания и знаци ще бъдат връчени от кмета и от председателя на Общинския съвет на тържествена церемония от 20:00 часа в Летния театър на празника на Варна – 15 август.

Началото на традицията за удостояване с почетни звания е поставено през юни 1879 г, когато кап. Тугарски, полицеймайстер на Варна, е бил отличен за заслугите му към морския град. Оттогава до днес над 175 души са удостоени със званието "Почетен гражданин на Варна“. Отличените със званията се вписват в Почетната книга на Общината.