Смолянска фирма е избрана за изпълнител на обществената поръчка за спешно почистване на растителността от коритото на река Марица. Фирмата предложи цена 1 172 290,81 лв. без ДДС при прогнозна стойност, посочена от възложителя,1 249 000 лв. без включен данък, предаде репортер на "Фокус".

В процедурата участваха общо пет фирми. Две от тях са отстранени от участие в процедурата, тъй като не са предоставили ключ за декриптиране на своята оферта в посочения срок.

Една от фирмите, предложила 538 900,48 лв. без ДДС, е отстранена с мотива, че е представила оферта, която не обосновава предложените цени - тя е непълна и необективна, базира се на принципни твърдения, не са представени надлежни доказателства, начина на ценообразуване не отразява как са определени отделните разходи, предвидени от участника.

Втората фирма е с оферта от  977 480,50 лв. без ДДС, но също е отстранена, тъй като участникът е представил разяснение за начина на образуване на предложените от него в ценовото предложение единични цени, което не обосновава предложените цени. Предложението е непълно и необективно. Базира се на принципни твърдения, а не са представени надлежни доказателства. Начинът на ценообразуване не отразява как са определени отделните разходи, предвидени от участника, не са включени всички необходими разходи.

Решението на комисията може да се обжалва в КЗК в 10-дневен срок и затова ще се изчака преди подписването на договора с избрания изпълнител. 

Припомняме, че другата обществена поръчка - за цялостно почистване на река Марица, се обжалва от недоволен участник в Комисията за защита на конкуренцията.