Избраха фирма, която да построи приюта за безстопанствени животни в Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус". Заместник-кметът инж. Анелия Христова уточни, че процедурата за избор на изпълнител на проектиране, авторски надзор и строително-монтажни работи е приключила. 

Съоръжението ще бъде изградено в имот на общинското предприятие по озеленяване и поддръжка, намиращ се в източната промишлена зона. Предварително за целта беше изготвен и одобрен проект за изменение на подробния устройствен план, припомни заместник-кметът инж. Христова. Горнооряховската фирма, спечелила конкурса, е предложила цена от 503 000 лв. с ДДС. В цената са включени всички разходи за проектиране, авторски надзор и строителство.

На терена предстои да бъдат изградени помещения за животните, като ще се разположат 100 броя клетки. Районът ще бъде ограден със специален тип ограда. Ще бъде създадена амбулатория с помещения и оборудване, съгласно действащото законодателство. Предвидено е изграждането на помещения за обслужващия персонал. Ще се направят и комуникациите, захранващи обекта.

Осигурени са средствата, които могат да бъдат инвестирани в рамките на тази календарна година. В бюджета за 2025 г. ще се предвидят и тези, предназначени за завършване и въвеждане в експлоатация на обекта.

Срокът за изпълнение на проектирането е 20 календарни дни. След като проектът бъде съгласуван с всички контролни органи – РИОСВ, РЗИ, БАБХ, ще се премине към издаване на разрешително за строеж.

Очаква се строителната площадка за бъдещия приют да бъде открита в началото на ноември. Срокът за изпълнение на строителството е 150 календарни дни.

Изграждането на общински приют, където да бъдат прибирани уличните кучета е част от комплекса мерки, предприети от общинското ръководство, с цел устойчиво овладяване на популацията. В ход е активна кастрация на безстопанствени животни, с което да се ограничи размножаването им. Паралелно с това започва и сериозен контрол на домашните любимци по реда на новата общинска Наредба, влязла в сила в края на лятото. Нейните разпоредби са превенция срещу изоставянето на домашни животни и масовата практика за изхвърляне на нежеланите потомства.