На официална церемония снощи по случай Деня на българския лекар бяха връчени наградите “Лекар на годината 2024“ за област Габрово. Събитието се организира от Районната колегия на Български лекарски съюз в партньорство с Община Габрово. Отличени бяха лекари за всяка от общините в областта, номинирани от Управителния съвет на Лекарския съюз, както следва: д-р Мария Пройнова- специалист "Физикална терапия и рехабилитация", Севлиево;  Мария Габровска– специалист "Вътрешни болести", Трявна; д-р Севдалина Колева- специалист " Акушерство и гинекология“, Дряново; д-р Даниела Стефанова - специалист "Педиатрия" и "Обща медицина", Габрово; д-р Ирена Минкова- специалист "Нервни болести", Габрово.

Наградите им бяха връчени от д-р Дарена Русинова, председател на районната лекарска структура и областния управител Мария Башева.  

Отличието "Лекар на годината 2024 г.“ на национално ниво е за д-р Минко Михов, директор на МБАЛ "Д-р Тота Венкова“ - излъчен от лекарската колегия в Габрово. То му бе връчено на официална церемония в навечерието на празника в София.

Кметът на Габрово поднесе своите най-сърдечни благопожелания към лекарите и гостите на събитието. "Нека този ден бъде празник на професионализма, всеотдайността и благородството, които проявявате всеки ден.“ – каза Таня Христова и допълни "Един ден не е достатъчен, за да засвидетелстваме уважение към Вас, но винаги е повод да обърнем внимание към онова, което е важно за нас. Затова и използвам момента да Ви благодаря, че сте с нас в най-трудните ни мигове, когато търсим подкрепа, правилни решения, оптимизъм и отношение! Че вдъхвате вяра, когато най-много имаме нужда от нея, че сте носители на надеждата и не се предавате пред несгодите. Вярвам, че хората оценяват положените усилия и отвръщат с все повече благодарност, уважение и добро към Вашата работа.

Поздравявам лекарите, които днес са отличени с високото признание Лекар на годината – безспорно повод за гордост, но и силен стимул и мотивация за развитие за младите специалисти, които се надявам с всяка година да бъдат все повече и да избират нашия прекрасен град.“

Кметът на Габрово връчи почетни грамоти в знак на признателност на лекари, които съдействат в различни направления с експертизата си на екипа на Община Габрово – това са Николай Пенчоков, Илиан Митев, Мирослав Стоянов, Нели Ноева и Нели Савчева.

Церемонията "Лекар на годината 2024“ в Габрово завърши с поглед към бъдещето и приветстване на младите лекари взели специалност и решение да останат да работят в габровската болница. "С Габрово в сърцето“ и с благодарност за избора да реализирате своя потенциал в Габрово. Това е изписано на грамотите, с които Таня Христова удостои д-р Александър Стефанов – ендокринология и болести на обмяната, д-р Даниел Любенов – кардиология, д-р Симеон Стефанов – урология и д-р Мирослав Новаков - Анестезиология и интензивно лечение.

За доброто настроение на гостите в празничната вечер се погрижиха Марин Иванов от Музикална школа "Звезди в аванс“ и Милица Гладнишка.