Изборният ден в Русенско започна, първите избиратели гласуваха минути след 7.00 часа. Това са седмите поред избори от април 2021 г.

За седми пореден път в рамките на три години избираме парламент. Изборният ден в област Русе започна във всички осем общини, като неговият край е обявен за 20.00 часа. По изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч. Още около 6.00 – 06.30 часа членовете на секционните избирателни комисии влязоха в секциите си, а първите избиратели гласуваха минути след 7 часа. Организацията по секционните комисии е много добра и няма забавяне в процеса на гласуване. Гласуването върви бързо, като почти не се налага изчакване. 2770 души участват като членове на СИК в региона, като за община Русе те са 1852-ма. Броят на секциите в областта е 337, а в 289 от тях ще може да се гласува машинно. В най-голямата община от региона – Русе машинно може да се гласува в 203 секции от общо 217. С цел гарантиране правото на вот на всеки желаещ, шест от секциите са допълнителни, а седем са подвижните. През днешния ден няма сигнали за нарушения в региона, но през вчера в Районната избирателна комисия /РИК/ Русе постъпиха два сигнала за нарушения. Първият касаеше неправомерно поставяне на агитационни материали, а вторият сигнал беше свързан с осъществяване на политическа агитация в деня за размисъл. По първоначални данни и по двата сигнала е извършена проверка, но не са открити нарушения.

Любопитен факт е, че този път в русенско за 7 места в бъдещото 51-во Народно събрание ще се борят с близо 1/5 по-малко кандидати в сравнение с предходните избори през юни тази година. През юни те бяха 255, докато сега те са 205. Същата е тенденцията и при политическите сили. Тогава документи за участие подадоха 31 партии и коалиции, докато сега броят им е 27, показват данните на Районната избирателна комисия в Русе.

В следващия час очаквайте информация за откриването на изборния ден в Русенско, както и дали има проблеми с машините някъде в региона. Важно уточнение, което стана ясно снощи от указания на Централната избирателната комисия /ЦИК/ е, че когато машината отпечата празна /бяла/ бюлетина или бюлетина, в която не е отбелязан вот на избирателя, той се допуска да гласува повторно с хартиена бюлетина. Когато след гласуване машината не отпечата бюлетина, СИК допуска избирателя да гласува само с хартиена бюлетина. За всеки от тези случаи се съставя констативен протокол.