Изборният ден приключи навреме във всички общини. Само в Община Гърмен продължи гласуването в секцията в Осиково след 20.00 часа, до 20.31 часа, след което и колегите от Гърмен подадоха сигнал, че са приключили. Това каза пред журналисти председателят на Районна избирателна комисия - Благоевград адвокат Мартин Бусаров, предаде репортер на "Фокус".

"Реално изборният ден може да обявим за приключил в 20.31 часа. Това, което може да обобщим като мое мнение и мнение на колегите е, че изборният ден беше лек във всички общини, с изключение на една", каза още той. 

От думите на Бусаров стана ясно, че в 13 от 14-те общини, освен в една, не е имало напрежение, нито проблеми със секциите.

"Имахме само 4 секции, което е много малко число, в непълен състав сутринта. До 07.45 часа сформирахме състав и изпратихме новоназначени членове, за да не работят колегите с по-малък брой, отколкото им се полагат членове", допълни той. 

Адвокат Мартин Бусаров допълни, че от една община РИК е бил залят със 150 жалби през днешния ден.

"Започнаха от 09.30 часа. На всеки 4 минути постъпваше по една жалба. Жалбите бяха идентични, подадени от един и същи жалбоподател, представител на една коалиция чрез упълномощено лице", добави той.

Адвокат Бусаров каза още, че са успели да разгледат всяка една от тези 150 жалби и са произнесли 150 решения. 

"Може би няма да ви изненада, че нито една от тях не е приета като основателна. Имаме 150 решения, с които сме оставили без разглеждане и без уважение тези подадени жалби", коментира той. 

По думите на Бусаров, през днешния ден той е бил упълномощен да състави акт за установяване на административно нарушение на секция в село Рибново, община Гърмен. 

"Става въпрос за допускане за гласуване с чужда лична карта. Събрахме необходимата информация и приехме, че се касае за нарушаване на правилата. Ще съставя акт, който след това ще бъде изпратен до областният управител за издаване на постановление, след извървяване на законовата процедура", поясни той.