За седма поредна година Момчиловци ще бъде домакин на най-пищния си празник в културния календар и това е Фестивалът на киселото мляко, съобщи за "Фокус“ кметът на селото Сийка Суркова. Фестивалът е международен като организацията му е съвместно с китайските партньори, които произвеждат мляко за пиене с марка "Момчиловци“ от 2009 г. в Шанхай, Китай. Празникът е с богата програма и има за всекиго по нещо в тридневните тържества, поясни Суркова.

"Откриването е на 30 август от 16:30 часа, когато ще има много официални гости от Министерството на туризма, Китайското посолство и от далечен Китай, с които през годините установихме добри партньорски отношения. Програмата е пъстра и с много интересни акценти. Петък вечерта ще има концерт на танцов ансамбъл "Българе“, концерт на Татяна Сърбинска – обичана народна певеца, както и изпълнения на оркестър "Рожен““, допълни кметът на Момчиловци.

На следващия ден ще има различни демонстрации като ръчно избиване на масло в дървена борилка, предвидени са състезания за надпиване с айрян и други закачливи и интересни елементи. "За децата ще има детски кът, където ще могат да творят е да им бъде интересно по време на фестивала. Рекорден брой изложители имаме тази година, които представят освен млечните продукти, които са акцент в празника, производители от цяла България и автентични занаяти. Ще има грънчарско колело, на които всеки може да изработи собствен съд, както и различни богатства на планината от различни райони на страната като чайове, домашни сладка, щанд с народни носии, дървени предмети, както и различни цветни елементи“, уточни Суркова.  

Тя добави, че над 200 самодееца от различни краища на страната ще се включат във фестивалната програма. Акцент в нея е конкурсът за красота за избор на "Кралица на киселото мляко“. Красивите момичета ще дефилират на сцената в два кръга. Има доста желаещи от цялата страна. Кастингът мина и избраните кандидатки ще могат да дефилират на сцената.

"Веднага след избора на Кралицата ще се насладим на концерта на "Диана експрес, една обичана българска група с многобройни почитатели. Всеки е добре дошъл на фестивала в Момчиловци, който по традиция продължава три дни и ще бъде закрит на 2-ри септември по обяд“, каза още кметът на селото.