Емблематичният Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев“ 2024 ще отбележи 41-ото си издание по време на Есенните литературни дни в Града на липите, предаде репортер на "Фокус". Организатори на литературния форум са библиотека "Родина“, Община Стара Загора и къща музей "Гео Милев“.

Резултатите на отличените участници ще бъдат обявени по време на гала вечер на 25 октомври (петък) от 18.00 часа в Изложбена зала "Лубор Байер“. Участващите 92-ма талантливи младежи с вълнение очакват преценката на експертното жури. В конкурса са взели участие 67 момичета и 25 момчета, като 22-ма от тях са тийнейджъри на възраст 18-19 години, а 4-ма са 14-годишните.

Младите поети са от 38 населени места, като сред тях и от 9 малки села. Традиционно София е с най-многобройно присъствие от 34-ма души, следван от Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Крумовград. Градът - домакин Стара Загора е представен от 6-ма млади творци.

Част от програмата на конкурса и Есенните литературни дни в Библиотека "Родина“ са и срещите с поетесата и журналист Оля Стоянова. Носителката на Голямата награда от НМКП "Веселин Ханчев `1999“ ще разкаже за новата си поетична книга "Как ни спасяват природните закони“ на 11 октомври (петък) от 17.30 ч. в изложбена зала "Лубор Байер“.

Лауреатът на НМКП "Веселин Ханчев `2002“ Яница Радева ще представи на 15 октомври (вторник) от 17.30 ч. в Изложбена зала "Лубор Байер“ своя нов роман "Годината, която започна в неделя“.

Преди кулминацията по отчитане и награждаване на отличените в 41-ото издание на НМКП "Веселин Ханчев“ захласващата премиера на стихосбирката "Безопасни игли и чуждо одобрение“ на Мартин Кръстев, ще се състои на 25 октомври (петък) от 17.30 ч. в изложбена зала "Лубор Байер“. Той е носител на Голямата награда и лауреат от миналогодишното издание.

Вдъхновяващият конкурс ще приключи с награждаване и рецитал на отличените млади творци в 41-ото издание на конкурса, както и връчване на "Златното яйце“.

Поетическата работилница за млади поети и за журито на конкурса "Веселин Ханчев“ ще се проведе на 26 октомври 2024 г. (събота) от 10.00 часа в къща музей "Гео Милев“.