Четири месеца и половина столицата функционира без работещ Столичен общински съвет. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“ дългогодишният общински съветник Иво Божков. "Това е прецедент, който води след себе си забавяне на конкретни казуси и от това страдат единствено гражданите.“

По думите му хипотезата е, че ако не заседава 3 месеца Общинския съвет, трябва да има нови избори. Само че то в момента заседава, защото са в условията на своето първо заседание, макар че то продължава 21 часа. Така че всичко е една юридическа трактовка. "Хубавото нещо на демокрацията е, че има избори. Независимо дали си добър или лош, ти не си на това място вечно. Другото нещо, което ни учи демокрацията, е как да въздействаме на дадена институция. Сега вече категорично всички разбраха, че Столична община се управлява не от кмета, а от Общинския съвет, и че кметът е едно хубаво лице, което може да е едно хубаво лице и да говори много пред медиите, но всичко зависи от решенията, които се взимат в Общинския съвет,“ категоричен е той.

Иво Божков изрази мнението, че в момента се губят пари, само защото едни хора се правят на интересни в тази важна градска институция СОС: "Има неща, които в края на годината се натрупват, като кандидатстване за програми, като приемане на отчети, на базата на които вече могат да бъдат правени предвизиите за следващата година, по нито един европейски проект не може да бъде кандидатствано от страна на общината без разрешение и гласуван акт от страна на СОС. Това означава, че първо, ние в момента губим възможността да вземем тези пари, и второ, общината се натоварва с допълнителен разход,“ обясни още той.

Според него дори да бъде избран председател на 8 февруари, местният парламент тепърва трябва избере и председатели и структури на комисиите, което е следващ препъни камък: "В всяка една комисия са много важни мнозинствата – колко съветника има едната партия, втората, третата, за да могат да минават точките политически. Чисто физически това предполага, че за да се отметне работата, изостанала досега, ще трябват още няколко месеца, което е напълно безотговорно и нищо не може да оправдае това протакане.“   

"Отговорността не е само на досегашните играчи, които са държави юздите на финансите в Столична община, но и на тези които са се заявявали като алтернатива, като опозиция", категоричен е дългогодишният общински съветник Иво Божков.