Тържествена сесия на новосформиралия 29-и Младежки общински съвет - Стара Загора се проведе днес в общинската зала "П. Р. Славейков", предаде репортер на "Фокус". По традиция, преди да започнат работа, младите местни старейшини се срещнаха с председателя на Общинския съвет  в Стара Загора Ивета Лазарова. След това новите избраници на младежта поднесоха цветя  пред барелефа на Петко Рачов Славейков, пръв кмет на Стара Загора след Освобождението на България.

Сесията, под ръководството на Деница Димитрова, председател на Младежки общински съвет (МОС), мандат 2024 – 2025 г., започна с полагане на клетва от новите членове. Тържественото обещание бе прочетено от Радослав Балкански, новоизбраният кмет на Млада Загора. Младежите се заклеха да работят всеотдайно за благоденствието на младите хора в Стара Загора, както и във всичките си действия да се ръководят от техните интереси.

Ивета Лазарова, председател на Общинския съвет в Стара Загора, приветства младите местни старейшини. "С полагането на клетвата вие вече сте един действащ Общински съвет. Пожелавам ви успешен мандат и реализиране на редица ползотворни инициативи. Бъдете активни и готови да надминете успехите на предшествениците си. Поставяйте си по-високи цели. Нека всяка следваща година съставът да се увеличава, а удовлетворението от свършената работа да е още по-голямо. Бъдете здрави“, подчерта Ивета Лазарова.

Станимира Димитрова, началник-отдел "Образование и младежки дейности“ , пожела на младежите здраве, сили и вдъхновение. “Вие имате привилегията и огромната отговорност да обединявате младите хора. Заедно винаги ще бъдете силни и гласът ви ще се чува много повече. Пожелавам ви да имате тази възможност да бъдете едно голямо и силно ядро, за да може да сбъдвате всички дейности, които смятате за важни, както за града ни, така и за страната ни. Бъдете обединени и така ще успявате“, каза Станимира Димитрова. Тя пожелава много успехи и бе категорична, че общинската администрация е винаги насреща за подкрепа и идеи.

Кристиян Конов, председател на съвета на младите омбудсмани, прочете поздравителен адрес от името на Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора. В него г-жа Сотирова благодари за успешната и ползотворна работа на предходния МОС и пожела новия съвет да продължи да работи със същата амбиция и мотивация за успех.

Ема Станчева, председател на предходния МОС, представи отчет на дейността му през изминалата учебна година. Тя сподели, че с екипа ѝ са били организатори и участници в общо 40 събития и кампании.

Новоизбраният млад кмет Радослав Балкански увери, че през предстоящия мандат новия МОС ще съхрани традициите и ще продължи дейността на предшествениците си. "В работата си ние ще се стремим да надградим постигнатите до момента резултати, както ще реализираме новите цели, които вече сме си поставили. Една от тях е да обединим ученическата общност, да подпомагаме и активизираме дейността на ученическите съвети в училищата, както и да осигурим мост между младежката общност с институциите“, заключи Радослав Балкански.

Специални благодарности бяха отправени към Надежда Чакърова, зам.-кмет по "Образование и младежки дейности“, както и към целия й отдел за подкрепата, съветите и мотивацията.

Гости на тържествената сесия бяха още: Здравко Димитров, ръководител звено "Младежки дейности“, представители на Общински детски съвет и Клуб "Млад журналист“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Стара Загора.

От 1996 година насам Младежки общински съвет - Стара Загора предоставя възможност на младите хора от ученическата общност да участват в обществения живот, да придобият организационен опит в работа с различни институции, както и да реализират свои идеи, кампании и дейности в полза на обществото.