Изборът на председател на Общинския съвет във Видин бе съпътстван с контролиран вот, заплахи и накрая с жалба в полицията, предаде репортер на "Фокус“.

В петък, заседанието на видинските общински съветници бе интересно, много емоционално и напрегнато. След един неуспешен опит на първото заседание, на поправителния вот на 24 ноември, след балотаж от 31 присъстващи от общо 33-ма съветника, със 17 гласа бе избран председател-Светослав Славчев.

Всичко щеше да завърши добре, ако изборът не бе съпроводен с отправени заплахи към най-младия общински съветник Иванела Илиева (Коалиция "БСП за България“), арогантно поведение спрямо нея от общинския съветник и лидер на БСП Найден Йонов. Който пред смаяните погледи на няколко общински съветника и пълна зала с граждани и обяснил че, "ще я накара да се чувства дискомфортно в ОбС и ще се наложи да се изсели от Видин, ако не гласува по правилата  и според направения от него инструктаж, как да бъде белязан плика, за да се контролира вота“.

24 годишната общинска съветничка Иванела Илиева, първо пред "Фокус“, разказа в интервю за случилото се в петък. Тя уточни, че преди първото гласуване Йонов е инструктирал, как трябва да гласува правилно за кандидата на МК СДС (НДСВ, Новото време), защото това е решението на групата им, как да бележи от вътрешната страна с точка в левия ъгъл капака на плика при гласуването. Илиева, разказа, как другият общински съветник от тяхната листа трябва пък да постави точката в десния ъгъл, а пък лидера им в средата. Така групата им ще докаже лоялността към местната коалиция СДС (НДСВ, Новото време) и техния кандидат ще бъде избран. Дал и дори химикал, с който да бележи пликът. Тя отказала, не гласувала за никого, но белязала плика, разказа момичето. Това разгневило техния водач и тормозът над нея продължил със заплахи за следващото гласуване.

Свидетели на инструкциите, на последвалите между двата тура заплахи и упражнения тормоз, станали общинските съветници, които били най-близо до нея - Огнян Ценков, Тихомир Станчев и Димитър Велков, представители на различни политически сили.

След избора на председател и опита на Илиева за разговор с Йонов в сградата на общината, той и отправя заплахата, че ако в бъдещи има подобно поведение и не се съобразя с решенията на групата, ще търпи последствия и че "няма смърт без причина".

Последвало подаване на жалба от страна на Иванела Илиева в полицията и близо три часа писане на обяснения в сградата на ОДМВР-Видин.

Иванела бе осма в листата на Коалицията на местния вот през октомври, получава 108 преференции, които автоматично я "изтрелват“ на първа позиция и това и осигурява влизане в ОбС във Видин като един от  общо тримата общински съветника на "БСП за България".

Тя е категорична, че това което се е случило, е всичко друго, но не и "демократично проведен и законосъобразен избор“. Не скрива, че се притеснява за своята и на семейството си сигурност. Завършила е икономика в УНСС в София, от 2019 година живее и работи в родния си град Видин.

Допълва, че за съжаление в нашия политически живот се случват все по-отвратителни неща. "Аз, като млад човек, не мога да приема, че върху мен се упражнява подобен вид натиск, с цел контрол. За истината и свободата си ще се боря докрай, защото с подобни действие ние се връщаме 30 години назад в политическия живот. Надява се, че компетентните органи ще си свършат работата и няма да оставят случая да се потули".

Иванела благодари за подкрепата на десетките гражданите и колеги, които са  застанали в нейна защита. И допълва, че "случилото се в петък в залата на Общинския съвет, демонстративно показа освен погазване на административни норми и цели Закони, но и на човешки права. Благодаря на всички колеги, граждани и приятели, които ми оказват подкрепа в този момент. Аз няма да се откажа, няма да напусна структурата на Общински съвет-Видин, ще остана и ще работя за идеите, които ще допринесат за развитието на нашата община и град Видин.“

Ирена ДАНАИЛОВА