Председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков и общинският съветник Станислав Младенов изготвиха и внесоха доклад относно приемане на решение за осигуряване на финансови средства за изграждане на стрийт фитнес на територията на столичния район "Връбница". Избраният терен, върху който да бъдат поставени спортните съоръжения, е квартална градинка, разположена в кв. "Обеля" между Народно читалище "Просвета" и църквата. Необходимите средства за изграждането на спортния обект съгласно изготвената за целта количествено-стойностна сметка са в размер на 52 785,96 лв. с ДДС.

"Тези средства може да бъдат осигурени от бюджета на Столична община. Насърчаването на физическата активност и здравословния начин на живот на гражданите в столицата е наш основен приоритет. За съжаление, районната администрация, въпреки че полага усилия, не успява да отговори на нуждите на гражданите, породени от ръста на строителството в района, което води до нарастване на населението през последните години. 

Освен необходимостта от основни инфраструктурни и комунални структури, съществува и потребност от места, на които гражданите да спортуват свободно. Изграждането на площадки за стрийт фитнес е добро и бързо решение, което Столична община може да предложи", каза още Иван Таков, който е заместник-председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет в СОС.

В доклада си Иван Таков и Станислав Младенов отбелязват, че районната администрация във "Връбница" е анализирала множество сигнали, жалби и искания на граждани и след проведен анализ е достигнала до категоричен извод - има изразена нужда от нови площадки за спортуване.

"На територията на район "Връбница" живеят над 47 000 души. През последните 10 и повече години в района има интензивно изграждане на нови жилищни сгради. По тази причина в отделните квартали наблюдаваме чувствително увеличение на броя на гражданите. Изграждането на съпътстваща социална и спортна инфраструктура обаче изостава и има нужда от активни действия на Столична община в тази посока", коментира Станислав Младенов. 

Той добави, че този техен доклад е част от изпълнението на ангажиментите, които общинските съветници на Местна коалиция "БСП за България" поеха в предизборната кампания миналата година. 

"Крайните квартали на София се нуждаят от активни конкретни действия, а не само от обещания. Затова се надявам нашият доклад да намери подкрепа от всички политически групи в СОС и да зарадваме гражданите на квартал "Обеля" с площадка за стрийт фитнес още през следващата пролет", каза Станислав Младенов.