Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от Партията - не. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков в изказването си по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Пленумът се проведе, въпреки липсата на кворум. Той започна 3 минути преди да изтече времето по Устав за разпускане на заседанието поради липса на кворум. В залата водещият на заседанието Георги Свиленски изключи микрофоните и не даде възможност за предложения и изказвания на членове на Националния съвет.

След изказването си по точка втора, в която трябваше Пленумът да разгледа поведението на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" и да им наложи наказания затова, че дадоха подкрепата си за временно техническо решение, за да заработи Столичният общински съвет, Иван Таков напусна залата.

"Националният съвет в този състав нищо не може да реши. За пореден път част от най-тясното ръководство потъпка Устава, защото провеждат заседание без кворум, заяви Иван Таков на излизане от "Позитано". - Решението за наказание е пълен отчетно-изборен цикъл в София. От това най-много се опасявах. Това означава обезглавяване на всички организации в София - това са повече от 5000 души, които точно преди евроизборите ще бъдат хвърлени отново във вътрешнопартийни драми и разправии. Тъкмо бяхме обединили цялата Градска организация заедно с хоризонталните структури - жени, младежи, ветерани. Сега тази саморазправа ме води към мисълта, че някой иска да саботира и европейските избори и въобще да саботира цялата партия. Кой иска това, нека председателят на Партията и част от най-тясното ръководство да отговорят, защото те са настояли за такова наказание. Очевидно наказанието е затова, че Градската организация има собствено мнение и се представи блестящо на местните избори. Явно наистина ревността е прекалено голяма и след като не успяха да подчинят Градската организация, ще я обезглавят. Това е изключително тъжно. Това е наистина саботаж от най-високо ниво не само към Градската организация, а към цялата Партия".

В изказването си пред около 55-60 души в залата от 188 членове на Националния съвет Иван Таков представи хронология на събитията в Градския съвет през последните 9 месеца и благодари на районните организации в София и на всички, които са разбрали смисъла и важността на действията на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" за гражданите на София и за Партията.

"Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от Изпълнителното бюро на БСП. Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем с тях. Ако можехме, БСП нямаше да се превърне вече в малка политически маргинализирана партия, обърна се лидерът на столичните социалисти към част от тясното ръководство на БСП. - Не можем да си говорим и на езика на ценностите, след като социализмът и антифашизмът са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър. Не можем да се разберем и на езика на принципите - прекалено много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия на част от тясното ръководство. Дадох си сметка, че единственият начин да се разберем е да говорим на вашия език - езика на личното интересчийство. Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: "Пречите ни да доликвидираме Партията". Тук съм абсолютно съгласен с вас: Пречим!".

В края на изказването си Иван Таков се обърна към председателя и част от тясното ръководство на БСП с една лична история: "Дядо ми, когато фашисткият съд го осъжда на 7 години затвор, той се обръща към съдията, който чете присъдата, и му казва: "Аз ще изтърпя първата половина от наказанието, втората ще сте вие". Така сега и с вас ще се случи".