В интересната битка за София шансът на Ваня Григорова е голям, защото ние даваме необходимия контраст и контрапункт на цялото дясно управление през тези 30 години. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" председателят на БСП - София Иван Таков.

"Всички кандидати за кмет на София, са в полето на десните. Техни приоритети през годините са били приватизацията, концесионирането, разпродажбата на града. Ние предлагаме един съвсем различен разрез и съвсем различни концепции, идеи и политики за управлението на града, които са подчинени по-скоро на хората. Знаете, че част от нашите политики и ценности, които ще отстояваме в новия Общински съвет, всички комунални услуги да бъдат върнати обратно в Столична община. За нас града не трябва да се превръща в пазар, а той беше превърнат в това в последните 30 години. Също така, ако комуналните услуги се върнат обратно и се управляват добре, там има изключителен резерв от финансови средства, които могат да останат на разположение в Столична община, което ще ни позволи и другата наша теза да осъществим за безплатен градски транспорт за много по-голяма част от населението на София. Това ще доведе до намаляване на проблемите с паркирането, със замърсяването на въздуха. Това са нещата, за които ние ще се борим - здравеопазване, образование, спорт, и социални дейности, които ние винаги сме отстоявали", добави Иван Таков.

По думите му, БСП ще има в София автентично ляв кандидат в тази кампания, който наистина предлага съвсем различни политики от това, което ще се чуе от другите кандидати.

"По този начин софиянци ще имат и право на избор. Защото между кандидата на ПП-ДБ, на" Синя София", и на ГЕРБ, може би в някаква част и на “Възраждане", вие ще видите, че няма да има много голяма разлика в техните предложения и политики за управление на града.

Според Таков, кандидатът на левицата Никола Вапцаров не е кандидат на левицата. Те водят преговори и с левицата, които напълно одобряват Ваня Григорова да бъде кандидат на местната коалиция, в която и те изявяват желание да участват. Вапцаров е по-скоро кандидат на “Изправи се БГ", на една от партиите в левицата, които трябва да се вразумят и да се участва с единне кандидат.

"С много други леви партии сме разговаряли, със социалдемократи, с партии на Зелените, дори с партия, ако помните при нас 2013 г. имаше 16 партии в “Коалиция за България", с голяма част от нашите стари партньори, които са били през годините, с почти всички сме водили разговори. И за момента нещата вървят много положително. Нашата цел е наистина да съберем всички леви партии в София, в общ фронт срещу това, което се случва в дясното, защото виждате, те се събират в един момент, след това се делят, цепят се и т.н. Искаме да излезем обединени, защото наистина е крайно време София да има ляво управление и софиянци заслужават ляво управление", добави Иван Таков.