Народният представител от ПП-ДБ от Русе Иван Белчев пита регионалния министър за напредъка по проекта за укрепване на брега на река Дунав край град Мартен.

"Преди една година зададох въпрос относно ерозията и разрушаването на бреговата ивица на река Дунав в участъка пред град Мартен от км 481.8 до км 484. Изразих сериозна загриженост поради слабата геоложка структура на почвата в близост до реката, която предизвиква рушене на бреговете, особено при вълнение, причинено от силен североизточен вятър и движение на кораби". 

Ерозията на бреговата ивица е сериозен проблем и може да доведе до опасност за изградените в близост до тях сгради, както и до загуба на общинска и частна територия.

Народният представител е направил следните предложенията за предотвратяване на този проблем: 

- Изграждане на буни от едър ломен камък, между които да се насипе камък или да се изработят тетраподи с тегло до 500 кг. и разполагането им по брега.

- Проектиране и изграждане на кейова бетонна стена като продължение на вече съществуващата стена пред бившето КТМ до помпената станция.

Според Белчев второто решение е по-предпочитано, тъй като ще предложи трайно решение и ще позволи разполагането на стената по-близо до реката, като на разстоянието между стената и сегашния бряг може да се насипе материал и да се увеличи общинската територия.

"В резултат на тези предложения и работата на Областна администрация Русе в Бюджет 2024 предвидихме 600 000 лв. за укрепване на брега на река Дунав край град Мартен. Тази сума ще бъде използвана за финансиране на геозащитни мерки и дейности, насочени към предотвратяване на ерозионните процеси в засегнатия участък. Проектът е част от инвестиционната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и е включен в рамките на бюджетната прогноза за периода 2024-2026 г.", сподели още Иван Белчев.

Според него осигуряването на финансиране е важна стъпка, но е от съществено значение държавата да предприеме и незабавни мерки за укрепване на бреговата ивица и предотвратяване на допълнителни щети.

В тази връзка народният представител съобщи, че ще очаква отговор от парламентарната трибуна от министър Виолета Коритарова-Касабова на въпросите: Какъв е настоящият етап на реализация на проекта за укрепване на бреговата ивица край град Мартен? Какви конкретни действия са предприети до момента, включително извършени проучвания и подготвени проекти? Какви са предстоящите стъпки и срокове за завършване на проекта?