Шестото издание на изложбата "Миналото днес“ беше официално открито днес на пл. "Свобода“. Експозицията се реализира по идея на Държавен архив - Русе, с финансовата подкрепа на Общинска фондация "Русе - град на свободния дух“ и фирма "ТРУД“ АД.

Тази година традиционната изложба с архивни фотоси отново е съчетана със снимки от настоящето и насочва вниманието към спортните традиции в града ни. Именно затова Енчо Енчев, зам.-кмет на община Русе и член на Управителния съвет на Общинска фондация "Русе – град на свободния дух“ подчерта: "Изложбата е в посока на нашата подкрепа и на всичко, което правим за спорта в Русе. Благодарим на Държавен архив – Русе, че предоставят тази интересна информация от своя фонд – така хората могат да си припомнят позабравени имена от спорта, прославили нашия град“. Толя Чорбаджиева, началник на отдел "Държавен архив“ в Русе, благодари на спонсорите от фирма "ТРУД“ АД за доверието и финансовата подкрепа, и отбеляза: "Това е една наистина харесвана изложба както от русенци, така и от гостите на града. Смятаме догодина да продължим спортната тематика, защото Русе има много поводи за гордост не само в представените днес спортове.“

В шестото издание на изложбата "Миналото днес“ посетителите могат да видят фотографии и да научат историята на зараждането на клубовете и школите в Русе по акробатика, водомоторен спорт, бокс, тенис на корт, конен спорт, футбол, баскетбол, карате, вдигане на тежести, стрелба с лък, лека атлетика. Текстът, придружаващ снимките, е двуезичен (на български и английски език), за да могат и чуждестранните гости на града да се запознаят с историята на възникването на представените спортове в града ни, както и с настоящите клубове и техните успехи.

Изложбата може да бъде разгледана до средата на ноември, увериха от общината.