В навечерието на Новата година музейните експозиции в Кюстендил разказват историята на града и региона, съобщиха за "Фокус“ от Регионален исторически музей – Кюстендил. На 30 и 31 декември отворена за посетители е Археологическата и нумизматичната експозиция в зала "Асклепий“.

Археологическата експозиция включва експонати от целия Кюстендилски регион. Представените материали и техният широк хронологически диапазон дават възможност на посетителя да се информира за културно-историческото развитие на района и да се потопи в многовековните пластове на времето от VII-VI хил. пр. хр. до XVII в.

Нумизматична експозиция показва една представителна част от нумизматичното богатство на музея. Експонирани са сребърни и бронзови монети на македонски царе, на редица антични полиси на Балканите и Мала Азия, римски републикански денари и монети, сечени в периода на Римската империя. Представена е и част от нумизматичната колекция от монети от късното средновековие и Възраждането – сребърни талери на западноевропейските владетели и градове и османски монети.

В последните два дни от годината е отворен и музейният комплекс "Свети Георги“. В него се намира най-старата запазена средновековна църква в Кюстендил. Според архитектурните й особености и неотдавна разкритите средновековни стенописи, датирането й може да се отнесе към ХI – ХII в. От живописта в църквата са запазени пет слоя, от които най-ранният е от самото изграждане на храма. Освен живопис, в църквата могат да се видят и графити. Непосредствено до храма се намира бивше възрожденско училище, което е реставрирано и адаптирано за музейни изложби.  

В тези дни може да се разгледа джамията "Ахмед бей" с гостуваща изложба на Регионален етнографски музей - Пловдив "Времето на Алафрангата". В Пирговата кула е представена художествената изложба на Станислав Божанков "Голям сърдечен иконостас. Царските двери на смисъла".

Жителите и гостите на Кюстендил могат да посетят къща музей "Димитър Пешев“ и къща музей "Ильо войвода“.

Музейните експозиции в града ще почиват на 1 януари.