Изключително впечатляващ интерактивен аудио-визуален пърформанс "Варна през вековете“, представи театър "Наш свят“. Спектакълът, започнал в камерна зала на арт-институцията на ул. "Преспа“, премина през старините на Варна. Зрителите, вървейки по стъпките на древната и пребогата антична история на древния Одесос, слушаха и се наслаждаваха на играта на актьорите, влезли в ролите на Дионис, тракийското божество Бендида, Меда от Одесос, тракийска принцеса, дъщеря на цар Котела на гетите и съпруга на Филип II Македонски.

Пърформативният аудио-визуален спектакъл "Варна през вековете“, преглежда миналото на старинния Одесос, със специален фокус върху първите заселниците на града. Красивите моменти от преминаването на един исторически момент в друг, съчетани с художествен аудио наратив и разказ от гледна точка на тракийски герои, римски, гръцки и арменски преселници придават мултикултурен аспект на съжителство на територията на град Варна. Мултидименсионалният ефект на спектакъла се изразява в съчетаването на аудио историите, придружени с визуална калейдоскопична среда, прожектирана в началната точка на спектакъла. Пърформансът е символична разходка във времето, като във втората си част, актьорите от спектакъла ще бъдат позиционирани на различни места в градска среда и публиката ще излезе от пасивната позиция на зрител и ще следва преобразяващите се актьори в различни персонажи до запазени от миналото обекти.

Автор и режисьор: Ива Панева. Актьори: Петко Каменов, Венера Мелеки, Ема Маркова.

Проектът на Сдружение "Наш свят" - "Варна през вековете" е финансиран от Фонд "Култура“ на Община Варна 2024. Целта му е по съвременен и интерактивен, но любопитен начин, да разкрие на зрителя за богатата антична история на Одесос.