Историческият музей в Каварна търси съдействие от гражданите за намирането на бронзовите камбани  от мемориала на адмирал Ушаков, откраднати в края на миналата делова седмица, предаде репортер на "Фокус". Камбаните са били 18. Те биват поставяни всяко лято и прибирани през есенно-зимния сезон. 13 от бронзовите камбани са задигнати от неизвестни лица. По информация на полицията крадците са разполагали с техническо средство за свалянето им и с транспорт.

Предполага се, че камбаните са откраднати с цел продажба, затова музеят в морския град търси съдействие и от пунктовете за изкупуване на цветни метали. Има възможност да бъде запазена анонимността на гражданите, оказали съдействие, както и да бъдат овъзмездени. 

Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Случва се на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Приморска Добруджа. Никоя от страните не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол, според историческите хроники. Руският флот е под ръководството на Фьодор Ушаков, състои се от 15 линейни кораба и 2 фрегати (990 оръдия) и някои малки кораба.

Маневрите, използвани от адм. Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798 г.) и битката при Трафалгар (1805 г.).

Жулиета НИКОЛОВА