Иск за 500 хиляди лева заведоха срещу горнооряховската болница близките на разкъсаната от кучета жена от Долна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“. Мирослава Стоянова е била санитарка в МБАЛ "Св. Иван Рилски“, а инцидентът се случи в края на март, докато тя отивала на работа по обичайния път, по който е минавала всекидневно. Това е причината нейните родители и сина ѝ да търсят сумата от работодателя, тъй като според експертиза на НОИ произшествието се счита за трудова злополука. От лечебното заведение сами са сезирали институцията да извърши проверка в 7-дневен срок след инцидента, както законът повелява. Парите, обаче, трябва да бъдат изплатени реално от Община Горна Оряховица, която е принципал на болницата.

Мирослава е била на работа от 7:30 часа, а инцидентът се е случил около 6:30, докато тя е отивала към място, от което нейна колежка да я вземе, за да я закара.

"Преди около пет години измениха закона. Тогава времето, в което един инцидент се признаваше за трудова злополука, беше един час преди и един час, след като работника отиде на работа. Сега в закона пише ако се случи нещо с работника или служителя по обичайния му път от и към работа, се признава за трудова злоплука. Тоест тук нямаме времевия параметър, който е отменен от закона“, обясни Касим Местан, адвокат на горнооряховската болница и допълни, че ръководството не отрича, че в случая става въпрос за трудова злополука.

Директорът на медицинската структура д-р Иван Иванов заяви, че не оспорва правната страна на казуса, но не в съгласен от морална гледна точка, защото според него парите трябва да се вземат от стопанина на животните. 

От Община Горна Оряховица заявиха категорично, че парите ще бъдат изплатени.

"Ние вече свикахме Комисия по бюджет и финанси при ОбС – Горна Оряховица. Уточнихме, че още юли темата ще влезе в местния парламент и ще се вземе решение как ще се действа Общинският съвет като принципал на болницата. Близките са съгласни да изчакат. Ние искаме да изплатим и ще изплатим парите“, категоричен бе Даниел Илиев, председател на ОбС – Горна Оряховица, като допълни, че въпросът е как семейството ще получи парите – с извънсъдебно споразумение или с решение от дело. Размерът на иска подлежи на обжалване.

Адвокатът на семейството Светослав Илиев бе лаконичен и заяви, че има образувано досъдебно производство срещу стопанина на животните, разкъсали Мирослава, но то е висящо, защото се разглежда. Каза още и, че ако от болницата откажат да платят обезщетението, ще бъде заведено дело срещу тях.

Луиза ТРАНЧЕВА