Има засилен интерес към пещера Бисерна, отново е отворена за туристи от днес до 15 май. Това каза директорът на Природния парк "Шуменско плато“ Ирина Павлова в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. По думите й интересът е изключително голям, тъй като тя е една от новооткритите за посещения пещери в България.

Павлова уточни, че максималният брой хора, които могат да се посрещат в пещерата, е около 12 човека, тъй като е доста дълга – 800 м само в едната посока. "До 15 май ще работим само в работните дни, и за да може да бъде организирано посещението, задължително трябва да има предварително записване. То става на телефона в Дирекцията на Природен парк "Шуменско плато“, обясни тя.

Ирина Павлова отбеляза, че е известна и още като Зандана. "От турски произход е думата и означава "затвор“. По-скоро е синоним на затворено пространство, тъй като за посещение е отворен един изкуствен вход, а естественият вход представлява един комин, през който са се промушвали всички проучватели на пещерата. Оттам носи старото си име. Но сега сме възпрели по-красивото име. Това, което ни показва самата пещера – прекрасни бели скални пещерни образования, тъй като е предимно с карстов произход. Варовиков произход е нашето плато и затова водните капки блестят по образованията. Много интересно и красиво изглеждат“, каза още тя.

Милослава АНГЕЛОВА