Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира отказа на президента Радев да участва в срещата на върха на НАТО, предаде репортер на "Фокус".

"Аз не мога да коментирам този въпрос по съдържание, защото не познавам текста на министерското решение. Не зная дали някой друг го познава освен самите автори на този текст. Според мен трудността възникна от това, че в момента ние имаме служебен кабинет, за който президентът на страната не носи отговорност според последните конституционни изменения, както и Народно събрание. Има позиция на Министерския съвет, която трябва да стане достояние на всички и да получи своите санкции. 

В предишни години това е била работата на изпълнителната власт и на МС, но при ясно мнозинство, излъчено правителство от това мнозинство и отговорност към парламента. 

Сега трябва да видим какво пише вътре. Не съм наясно каква ще бъде позицията, която ще бъде защитавана във Вашингтон. Аз не познавам този текст. 

Ние сме парламентарна република. Това са изключително важни решения, преломни решения, които ще бъдат взети на тази среща във Вашингтон. Сериозен е градусът на напрежение и не е сериозно ние да не бъдем запознати с тази позиция. 

Несериозно се подходи към участието на България на срещата във Вашингтон. Това съмнение, което беше създадено дали ще ходи президентът, дали трябва да ходи той или министър председателят. Само си представете как изглеждаме в очите на нашите партньори. Изглеждаме като периферна държава. Трябва да имаме стабилно правителство, за да се сложи край на тези експерименти. 

Надявам се всички да видим какво пише в този текст и защо има резерви да бъде представен пред НС. Ние, като българи, трябва да знаем с каква позиция отива българското правителство на тази толкова важна среща".