Падането на правителството на господин Рюте може да отложи и решението на Нидерландия, и отварянето на "зелена светлина“ за членството ни в Шенген. Това заяви пред журналисти в търновското село Балван вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде кореспондент на "Фокус“. Тя допълни и, българските власти отдавна имат съмнения, че ветото на Холандия е било продиктувано от вътрешно политически съображения и те са били потвърдени късно снощи.

Йотова бе категорична и, че България трябва да завърши своето окончателно и пълноправно членство в европейското семейство с приемането ни в еврозоната и в Шенген. Затова, според нея, е изключително важно и назначаването на новия управител на БНБ.

"Моята прогноза е, че това ще бъде още една ябълка на раздора вътре в управляващата коалиция. Господин Радев, управителят на БНБ, свърши страшно много работа. В крайна сметка България към днешна дата е в предверието на еврозоната, в банковия съюз. Тоест ние сме в една ситуация, в която участваме във всички заседания, но все още не можем да гласуваме на равно с другите за определени решения вътре в еврозоната. Това, според мен за България не е добре - само да поемаме някаква отговорност без да можем да участваме със своето мнение и своята позиция в решенията“, посочи още вицепрезидентът.

Във връзка с провеждането на референдум за приемането на еврото у нас, тя подчерта, че е прочела мнения на водещи у нас конституционалисти, според които не може да се говори за реална отмяна на допитването.

"До колкото аз разбирам, председателстващият заседанието не е подложил на гласуване решението на комисията от предния ден, с което тя отхвърля предложението за референдум, което е внесено от една от парламентарните групи. Няма да коментирам защо и как се е получило. Може да е продиктувано от емоция, може да е продиктувано от незнание, може да е продиктувано от недостатъчно опит в някои народни представители. Ако питате за моята прогноза – най-вероятно ще се опитат отново да влезе в пленарна зала, което впрочем е и една оценка за работата на парламента“, допълни Йотова.

Луиза ТРАНЧЕВА