До този момент категорично мога да заявя, че не планираме режим на тока в нито един интервал на денонощието. Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ кметът на Добрич Йордан Йорданов.

"Много е важно ние, като областен град, да успеем да си наредим така, че да не оставяме нашия град и хората без светлина през нощната част на денонощието. Моите опасения – най-вече към общините, които управляват села, са, че може да се наблюдава известно завишение на битовата престъпност и по този начин сигурността на хората е нарушена. Ние с всички сили, разум и мислене по тази тема ще се постараем да не въвеждаме режим на тика, каквото и да ни струва това“, каза още той.

Йордан Йорданов поясни, че са общините са в постоянна комуникация помежду си.

"Във времена на кризи не само хората си подаваме ръка един на друг, но и институциите – визирайки различните общини, поддържаме добра връзка и споделяме различни варианти, така че ако можем някъде да спестим ток или газ, ще го направим, за максимално оптимизиране на енергия. Правим го, за да можем да вложим това, което спестил, за доставките на ток и газ. Поддържаме се. Това е единственият вариант към момента. Общините са гръбнакът на държавата ни. Ако ние, общините, успеем да излезем от кризата стабилни, означава, че и държавата ни ще е стабилна“, добави той.

Кметът на Добрич посочи, че сметките за декември месец 2021 г. на община Добрич са три пъти по-високи от тези за декември 2020 г.

"Както всички общини, ние сме на абсолютно същата вълна -също предстои да изпитаме затруднения в следващите месеци, защото сметките за ток и газ все още набират сила. Едва сега получаваме първите сметки от миналата година за декември. Индикации се видяха още през ноември, но не бяха с такова голямо увеличение. Ако сравняваме декември месец 2020 г. с декември 2021 г., може да се открои, че сметките са близо 3 пъти по-високи. За да говорим максимално конкретно и с числа: декември месец 2020 г. сметката ни за ток е била около 51 хил. лв., докато сега - за декември месец 2021 г., сметката ни за ток е 137 хил. лв. Това е почти три пъти увеличение“, обясни Йордан Йорданов.

"Към момента мога да кажа, че имаме преходен остатък от 2021 г., имахме една не лоша събираемост Това го отдаваме на доброто планиране и добрата работа на целия екип и на колегите от Общината. Смятам, че сме подсигурили зимния период поне до месец март от гледна точка на ток и газ. Всички детски градини, детски ясли, училища и дори лечебни заведения на територията на общината са преминали на газ или на ток. За момента плановете ни са, че ще са обезпечени до март месец без проблем, Тази тенденция е много притеснителна, защото ако цената на тока продължи така през цялата година, пред всички общини е има много въпросителни и трудности. Много важно е да се помисли за бъдещето на енергетиката. Промяна в тази насока на законодателство и на политика би гарантирало енергийната ни независимост, което е най-важно. Енергийната и водната независимост са национални приоритети и мисля, че е редно да се обърне голямо внимание в тази посока. Трябва основите на следващите законопроекти и законодателство да полагаме върху това България, съответно общините и градовете да са обезпечени“, коментира кметът на Добрич.

Цоня СЪБЧЕВА