За нас е удоволствие да бъдем домакин. Въпреки различията си, всички нас днес ни обединява уважението към фолклора и традициите. Така ще бъде следващите дни, защото "Фолклор без граници" обединява. Хубаво е да бъдем различни, но трябва да намираме и онова, което ни обединява. С тези думи кметът на Добрич Йордан Йорданов, под чийто патронаж се провежда международният фестивал, приветства гости и участници и откри културния форум, предаде репортер на "Фокус".

В първата вечер той събра голяма публика, защото имаше почитатели на фолклора от двете страни на парковото езеро, някои специално дошли, други - минавайки случайно, се бяха спрели за дълго да послушат и да погледат багри, ритми и мелодии от Индия, нашенския Шоплък и Конго Бразавил. Това са различни култури, на различни народи, а това, което ги обединява, са стремежът към красота, изразен в украсата на фолклорните костюми, движенията на телата, стъпките в ритъм, които разказват чрез танца митове, истории и за радостта от живота.

Танцьорите на Световния културен форум на Индия, на Добричкия фолклорен ансамбъл "Добротица" и Балет "Африка", пристигнали от далечно Мароко, но представящи културата и народните традиции на Конго Бразавил, спечелиха любовта на публиката и възторжените й аплодисменти.

Втората вечер продължава отново с дефиле на участниците от 19:00 ч., което ще потегли от водната каскада в Градския парк "Св. Георги", за да стигне до откритата сцена до секйт парка, където от 19:30 ч. ще зарадват публиката на Добрич Пекинската танцова академия и Ансамбъл "Ахуна Охана“ – САЩ/ Хавай.

В третата последна вечер са участията на Колумбийската фолклорна културна фондация от град Сантяго де Кали и Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" с художествен ръководител Стоян Господинов.

Изданието на фестивала - XXI, се организира съвместно с Национална секция ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско.

Жулиета НИКОЛОВА