На днешната дата 7 септември честваме знанието, а то е свързано и със свободата. Това заяви пред журналисти кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, предаде репортер на "Фокус". През 1916 г. на тази дата ген. Иван Колев и неговата конница успяват да отблъснат завоевателите и да запазят пределите на Южна Добруджа. Но за съжаление загиват много войници и офицери, които днес почитаме, а техните имена са изписани, всяко едно, на мемориала на загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г., разположен зад паметника на ген. Иван Колев. 

"Това е символична дата за Добрич заради известната в нашата военна история Добричка епопея, която показва, че с много кураж, с много знание, един български генерал успява да отблъсне всички онези, които искат да сложат ръка на нашата земя и на нашия род и Родина. Този ден е официално отдаване на почит, а историческата памет трябва всеки добричлия и българин да носи в сърцето си всеки Божи ден", каза още Йордан Йорданов и допълни: "Това, което имаме днес е свободата, която трябва да пазим".

Възпоменателно тържество се състоя пред паметника на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г. в центъра на Добрич. Военни маршове прозвучаха в изпълнение на Духовия оркестър на Добрич, бяха поднесени венци и цветя, а сред официалните гости бяха генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, и неговата съпруга полк. Невяна Митева. Съдбата и на двамата ги свързва с Добруджа. Тя е родена в този край, в същото село, в което е загинал и прадядото на генерала. Неговият родственик е един от участниците в Добричката епопея, загинал за свободата на Южна Добруджа.

Жулиета НИКОЛОВА