В Деня на народните будители – 1 ноември, двама русенски художници Красимир Дечев и Пламен Борисов ще подредят втората си съвместна изложба в залата на ул. "Борисова“ 6. Там посетителите ще могат да разгледат около 40 творби на двамата творци до 14 ноември. Официалното откриване ще е от 18.00 часа, като на него се предвижда да присъстват представители на местната и държавната власт, сред които и областният управител Драгомир Драганов, съобщи Областната управа.

По професия Красимир Дечев и Пламен Борисов са инженери, но по призвание са творци с напълно изградени индивидуални и разпознаваеми почерци. Те са много различни като изразни средства, но и много еднакви в това, че и двамата умеят да привлекат зрителя като участник на изложбата, да го въвлекат в една приказка, в една магия, която не може да остави никого равнодушен.

Експозицията на двамата художници е общуване между творбите им. Красимир Дечев е повлиян от градската атмосфера и от природната красота. Фокус на неговото внимание са романтичните градски и архитектурни пейзажи, които създават уют и носят невероятно позитивно настроение. Творбите му грабват зрителя с невероятната естетика и колорит.

Платната носят характерния за автора почерк с фино изваяни форми, деликатен натюрел, стилизация на обемите и превръщане на цвета в средство за експресивно внушение. Практикува нюансирането като омекотява чистите пигменти, използва смесените тонове, които звучат по-богато, по-нежно, по-фино и по-живо. Той е майстор на хармоничната игра на оттенъци, нюанси и полутонове. Творбите му имат онази характерна цветност, облени в слънчева светлина, при която цветовете сякаш блестят и играят. С това авторът постига жизнерадостно излъчване на своите творби, характерно за мистерията и магията на живописта.

Пламен Борисов е автор, който работи в сферата на абстрактната живопис със свой собствен разпознаваем стил. В творчеството си е силно повлиян от една страна от природата, а от друга от модерното съвременно изкуство. Той силно вярва, че Природата е най-великият творец и се вдъхновява от нея. Импровизирайки и подражавайки на нейните образци, той създава своето изкуство, което изцяло е вдъхновено от непосредственото му общуване с природата в различните и ареали.

Той насочва фокуса към растителния свят, скалите, камък, дървото и с помощта на тяхната специфична и деликатна текстура създава ефирни форми. В своите творби той използва различни материали и техники, чрез които изследва вечните въпроси за съществуването и трансформацията. Авторът предлага метафорична интерпретация на нестихващия стремеж на човека да се свърже с Природата и Вселената, да се влее с нея под една или друга форма. Неговите творби са симбиоза на мисли, чувства и най-вече емоции. Невероятното съчетание на цветовете в творбите му, те кара да повярваш, че природата специално е събрала цялата палитра на едно място, за да покаже красотата си.

Своеобразният диалог, който водят художниците Красимир Дечев и Пламен Борисов чрез творбите си в съвместната им изложба намира допирни точки в работите им и създава едно хармонично, естетическо преживяване за публиката.