Научно-техническият съюз по транспорта организира в Канев център днес традиционния за Русе "Дунавски форум“, свързан с транспортната инфраструктура в града. Специален гост на събитието бе заместник – кметът инж. Здравка Великова.

"Ние сме изключително поласкани от това, че форумът се провежда в Русе, където местната власт обръща особено внимание на ифраструктурата. Много важно за нас е изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново и на втори Дунав мост при Русе. Изключителни усилия насочваме към развитието на техническата инфраструктура на територията на общината, както и на връзките със съоръженията от националната пътна мрежа“, заяви инж. Великова.

Инж. Галина Василева, която е част от Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт, заяви, че Русе е един от малкото градове с подобно стратегическо географско положение и с добре развита транспортна инфраструктура. Председателят на съюза по транспорта инж. Ясен Ишев припомни, че на 31 март 1885 г. е създадено първото в страната Българско техническо дружество, на което съюзът е наследник и догодина ще чества 140 години от създаването си.

По време на събитието представителите на Министерството на транспорта и съобщенията инж. Ивета Колева и Николай Денчев представиха проекти по програма "Транспорт и транспортна свързаност 2021-2027 г.“ и по Механизма за свързване на Европа в област Русе. За 70-годишната история на Дунав мост разказа инж. Иван Гогев, който посочи, че съоръжението е построено само за 2 години и 3 месеца. Проблемите и решенията за развитието на жп възел Русе представи Мина Апостолова, ръководител на отдел към дирекция "Стратегическо развитие на инфраструктурата“ към НКЖИ.  

Акцент във форума бяха презентациите за магистралата Русе-Велико Търново и строежа на втори Дунав мост при Русе.

За процеса на работа по магистралата презентация направи инж. Ишев, който е и ръководител на екипа на строителния надзор на втория участък от магистралата – от Две могили до Полски Тръмбеш. Ишев обяви, че на 24 октомври ще се състои Експертен технико-икономически съвет. Очаква се до края на годината да бъде издадено разрешение за строеж за целия втори участък, който е с дължина от 35,400 км и включва и обхода на Бяла. 

В момента се работи само на един терен от 8 км от втория участък. Правят се големи изкопи, изграждат се бетонов възел и асфалтова база. Очаква се в най-скоро време проектантите и възложителите да вземат решения за преодоляване на проблема с високите насипи върху льосови почви. Такива не са правени в България. Досега най-високите насипи са били от 8 м, а тук се налага да се правят с височина 22 – 28 метра.  Инж. Ишев изрази надежда, че специалистите в най-скоро време ще намерят решение на проблема и ще се спази графикът, според който този втори участък ще е готов до края на 2027 г.

Във връзка с изграждането на втория Дунав мост присъстващите се обединиха около идеята той да бъде комбиниран с жп линия. Стана ясно, че водеща по проекта е Румъния, сега 2 години ще се проучва мястото за строеж, а след това до година-две ще бъде избран изпълнител.