12 многофамилни жилищни сгради са санирани в Смолян през 2021 г. по Проект "Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Смолян“. Това съобщи за заключителната пресконференция по проекта зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. След тях е и най-старият блок в града, който е строен през 1936 година и е с гредоред, посочи тя.

Общата стойност на проекта е 5 081 428,76, европейското съфинансиране е 4 319 214,45 лв., а националното съфинансиране е 762 214,31 лв. Общата цел на проекта е обновяване на 12 многофамилни жилищни сгради чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност, което да осигури по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Специфичните цели на проекта са повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в Смолян, по-високо ниво на енергийна ефективност и намаляване на разходите за енергия, подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите, осигуряване на условия за жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие, поясни инж. Цекова.

Целевите групи са всички жители на Смолян, които ще бъдат засегнати от основния ефект от изпълнението на проекта – намаляване на вредните емисии на парниковите газове, подобряване качеството на въздуха и условията на средата, в която живеят и работят. Крайните ползватели на помощта са собственици на многофамилни жилищни сгради и техните обитатели. Във включените в проекта 12 сгради, има 223 апартамента, като приблизителния брой обитатели е 577, а сдруженията на собствениците са 12 броя.

По думите на инж. Цекова, в рамките на проекта, община Смолян е администратор на минимални помощи. Предоставени са такива на 9 предприятия, а общата им стойност е в размер на 288 599,68 лв.

Резултатите от проекта са, че 233 домакинства от Смолян са преминали в по-горен клас на потребление. С изпълнението на проекта ще се постигне намаляване на емисиите на парникови газове с около 662,36 тона на година и са обновени 12 многофамилни жилищни сгради.

До момента в Смолян са санирани общо 48 жилищни сгради, а интервенциите в публичния сектор са на 17 сгради. Около 50 сгради са готови и ако се отвори възможност за финансиране, може да започне и тяхното саниране. 1/3 от блоковете в Смолян са санирани, 1/3 са с готови с документи за кандидатстване, а 1/3 не са подали документи. Общият брой на жилищните блокове в града е около 170.

Зам.-кметът Марин Захариев каза, че по Плана за възстановяване и развитие се очаква да има средства за саниране, по зелената сделка също ще има проекти за енергийна ефективност. "Ще има възможност и за различни мерки за производства на ел. енергия. Може би следващите 10-20 години, Европа ще говори за възобновяеми енергийни източници, по-малко емисии и освен жилищните и публичните организации и за бизнеса ще има. Има проект на община Смолян, по който през 2022 г да се сложат фотоволтаични инсталации върху покривите на спортната зали и басейна. Намаляването на емисиите ще бъде фокус през следващите години. Общината се грижи и за подходите около блоковите пространства. Осезаемо се променя картината и се надяваме, след средата на 2022 г. да започнат такива мерки, с които да обновим напълно града“, допълни Захариев.

Милена Пенчева от община Смолян заяви, че по националната програма през периода 2017-2018 са санирани 29 блока. При направените анкети на живеещите в тях, става ясно, че от 40 до 60 % е намалението на средствата за отопление, което респективно води до подобряване чистотата на въздуха в града.

Нели ГЕРГЬОВСКА