Временно изпълняващата длъжността кмет на Смолян, инж. Мариана Цекова поздравява жителите на община с Деня на народните будители, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Уважаеми дейци на българската духовност и култура,

Драги родопчани,

На 1 ноември отново поглеждаме назад във времето, за да си припомним безсмъртното дело на нашите предци – книжовници, творци и родолюбци, градили през вековете духовните устои на Отечеството ни. Сътвореното и съхраненото от тях въздига националното ни достойнство и напомня за безкористното им родолюбие.

Светите братя Кирил и Методий и техните ученици, Патриарх Евтимий и Паисий Хилендарски, Георги Раковски и Васил Левски, Иван Вазов и Христо Ботев, техните съратници и последователи положиха основите на българското просвещение. До тях се нареждат Стою Шишков, Рада Казалийска, Христо Попконстантинов, Васил Дечов и множество просветители, бранили самоотвержено принадлежността на родопчани към род, вяра и език.

Нека браним и съхраним завинаги светлите им имена и безсмъртното им дело!

Днес е празник и на Вас - съвременните будители, които създавате, надграждате и отстоявате културните и духовни ценности на европейска България.

Желая ви здраве, сила и енергия, за да продължите с увереност да предавате на поколенията мъдростта и духа на нашия народ!

Честит Ден на народните будители!“, се казва в поздравлението на инж. Цекова.