През месец март 2022 г. Дирекция "Инспекция по труда“ - Смолян е проверила общо 89 предприятия, от които 88 малки и средни, в т.ч. 15 предприятия с персонал от 50 до 249 заети, и 1 предприятие с персонал от 250 до 499. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян директорът на Инспекцията, инж. Емилия Даракчиева. При извършените 89 проверки са констатирани 394 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, от които 233 са по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд и 161 по трудовите правоотношения.

По думите на инж. Даракчиева, най-много нарушения са установени по заплащането на труда – 32% от констатираните общо 161 по трудовите правоотношения, като основно се констатира неизплащане на дължими обезщетения след прекратени трудови правоотношения, не се заплаща с увеличение положения извънреден труд, работата на официални празници и др. "За отчетния месец 3 лица са констатирани да полагат труд без сключен трудов договор в писмена форма. За отстраняване на установените нарушения са приложени 374 принудителни административни мерки. Издадени са 14 наказателни постановления, влезлите в сила са 18 с обща сума на наложените имуществени санкции в размер на 9920 лв.“, поясни директорът на Инспекцията.

От месец април Дирекция "Инспекция по труда“ със седалище Смолян засилено инспектира строителните обекти. Секторът е рисков както по отношение на безопасността на труда, така и по изпълнението на трудовите правоотношения, каза още инж. Даракчиева.

Нели ГЕРГЬОВСКА