"Желанието ни е целогодишно да има ритмичност в доставките на дървесина“. Това заяви инж. Цанко Николов, директор на Държавно горско стопанство (ДГС) -Добрич, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. "За съжаление търсенето е преди зимния сезон и възможностите за доставка тогава са по-ограничени. Предвид и големия брой желаещи, предвид и метеорологичните условия, но по-предвидливите стопани се снабдяват по-рано, а това е улеснение и за нас“, каза още инж. Николов. По думите му базовата цена на дървесината от склад не е променяна повече от година и половина.

Предвижда се дървесината от временни складове с включен транспорт да е с цена 66 лв. без ДДС за пространствен кубик за акация и 74 лв. без ДДС за пространствен кубик за дъб, гледичия и друг вид твърда дървесина. Това е тарифа за така наречените метровки с доставка до населените места от временните складове. Другият вид услуга от новия склад в местността Кобаклъка за нарязана и нацепена дървесина все още не е с определена цена. Вариантите ще са доставяне на адрес срещу допълнително заплащане или транспортиране на дървесината със собствен транспорт. Между 6 и 8 са фирмите, които добиват дървесина на територията на ДГС - Добрич, посочи инж. Николов.

Някои от тях имат изградени бази, от където продават нарязана дървесина, други само добиват дървесина и работят с преработватели. Инж. Николов отбеляза, че през последните няколко години е намаляла незаконната сеч на територията на стопанството като причините за това са комплексни, влияе обезлюдяването на региона например. Продължават и кампаниите по залесяване на горското стопанство, както и съвместните образователни инициативи с участие на малчугани от детските градини и на ученици в Добрич.



Жулиета НИКОЛОВА