Инвестиция от близо 6,3 млн. лв. се влага в инфраструктурата на Момчиловци през първата година на мандат 2023-2027 г. Това стана ясно на отчетно събрание в селото, на което кметът Сийка Суркова направи публичен отчет за свършеното през първата година от новия мандат. На събитието присъства общинското ръководство на Смолян в лицето на заместник-кметовете инж. Мариана Цекова и Марин Захариев – вр. и д. кмет.

"С радост отбелязвам, че лично аз през 9-те си години кметуване, сега съм най-доволна от случващото се в Момчиловци. Първо, защото се изгражда нова инфраструктура с мащабни инвестиции. Второ, защото отбелязахме най-силния си летен туристически сезон от много години насам и трето, защото живецът в Момчиловци се върна, пазарът на недвижими имоти се раздвижи и селото ни стана дом за много нови млади хора“, заяви Суркова.

Тя уточни, че ако за всеки един от предходните мандати са отчитали инвестиция от 1.5 млн. лв. в инфраструктура, само за първата година на този мандат в селото се влагат 5.6 млн. лв. за реконструкция на вътрешната водопреносна мрежа - финансиране от МРРБ към Община Смолян, 300 хил. лв. за проектиране на улиците в Момчиловци, заложени в държавния бюджет, 380 хил. лв. за тротоари на ул. “Бяло море" и “Момина вода" от бюджета на Община Смолян. Цифрите ясно сочат, че развитието на Момчиловци е приоритет както на Община Смолян, така и на държавата, отбеляза кметът на селото.

Суркова отбеляза, че актуалната тема безспорно е реконструкцията на водопровода, който е на повече от 50 г, със стари стоманени и етернитови тръби и безкрайно много аварии. "До момента са изпълнени 5 км, за изпълнение остават още близо 4.5 км. Вижда се, че фирмите работят на пълни обороти, качествено, с подходяща техника и с внимание към всеки един жител на Момчиловци“, посочи кметът.

Предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране на основен ремонт на улиците в селото, а изграждането на бетонови тротоари по ул. “Бяло море“ и “Момина вода" ще започне до дни.

Суркова изрази увереност, че до края на мандата, Момчиловци ще изглежда съвършено различно, ще добие европейски вид с модерна инфраструктура. Освен това, усилията са насочени към гробищния парк, паркът в центъра на селото, спортната площадка. Кметството извършва множество малки ремонти, като екипът в момента наброява 7 души. 

Тя подчерта, че едно от най-хубавите неща, които са се случили за туризма в Момчиловци е откриването на музея на магията с уникалната експозиция на Ненчо Илчев. "През летните месеци на ден през него минаваха по 200 души и се наложи да назначим и втори човек за екскурзовод по програма за заетост на Община Смолян. Добрата новина е, че упорито се работи за създаване на големия музей на магията, който ще бъде ситуиран в сградата на здравна служба. Проектът е готов, предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител и се надяваме той да отвори врати в края следващата година“, добави Суркова.

Кметът благодари на община Смолян за твърдата подкрепа, на екипа на Кметство – с. Момчиловци, който съвестно работи за добруването на хората. "Благодаря за доброто сътрудничество и с НЧ "Светлина“, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“, ДГ "Изворче“, пенсионерски клуб "Златолиста есен“, кооперациите, РУ – "Полиция“, ВиК, доброволците, които обслужват противопожарния автомобил и се отзовават винаги при бедствие, дарителите, които подпомагат празниците ни и други инициативи. И на всеки, който и приел Момчиловци за своя кауза.

Суркова подчерта, че упорито се борят и с демографската криза. "15 са починалите през 2024 г. в селото, новородените бебчета са 4, но имаме 21 новорегистрирани по настоящ и постоянен адрес, което вдига броя на жителите ни на 1020 души“, заключи кметът на Момчиловци.