Според данни от 2022 г., в Благоевградска област има регистрирани около 12 000 земеделски стопани. Тази цифра обхваща както малки, така и средни стопанства, които работят в различни сектори на земеделието. Областта е известна със своето разнообразие от земеделски култури и животновъдство, като основни култури включват зърнени и плодови растения, както и зеленчуци​.

В региона се отглеждат основно пшеница, ечемик и царевица. Благоевградската равнина е известна с продуктивността си в този сектор.

Не отстъпва място и отглаждането на плодове и зеленчуци. Говорим за ябълки, сливи, череши и домати. Много стопанства се специализират в отглеждането на био продукция.

В Благоевградска област се отглеждат крави, овце и птици. Животновъдството е важен компонент на местната икономика, като много ферми предлагат и преработени животински продукти.

По-интересното следва:

Растения като лавандула и други етерично-маслени култури също са се утвърдили в региона, като производството им набира все по-голяма популярност.

Отглеждането на ядки, особено орехи и лешници, също се развива активно, поради нарастващото търсене на тези продукти на пазара.