На 12 септември от 18:00 в Художествената галерия "Димитър Добрович" в гр. Сливен, "Узунова къща" се открива изложба на Юлия Красовска "Щрихи от творчеството на Михайло Парашчук в България".

Автор на проекта е украинката Юлия Красовска, магистър по архитектура. От 2016 г. тя е член на Дружеството на бургаските художници – Бургас. Има редица самостоятелни изложби. Участва в групови изложби в Украйна, България, Турция, САЩ, Китай и Япония.

Проектът е посветен на известния и утвърден украински скулптор Михайло Парашчук. Познат на българските архитекти като автор на най-добрите скулптурни фасади на сгради в столицата и регионите в страната. Скулпторът пристига в България през 1921 г. и остава тук до края на живота си до 1963 г.

В изложбата за първи път ще бъдат представени пред публиката 26 скулптури на майстора, съхранявани в Художествената галерия "Димитър Добрович“ – Сливен от 1977 г. Регионалният исторически музей – Русе ще представи стилизирана каменната глава на орел.

В експозицията ще бъдат подредени маслени платна на култови сгради намиращи се в гр. София - външната декоративна украса на СУ "Св. Климент Охридски“, Народния театър "Иван Вазов“, Канцеларията на Народното събрание и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", дело на Михайло Парашчук.

Художничката Юлия Красовска пресъздава в акварелни картини архитектурни детайли от работата на твореца по сгради намиращи се в гр. Бургас, Перник, Русе и Кърджали.

Следвайки творческия път на известния скулптор Красовска е посетила 13 града в България. Уловила е най-интересните подробности на неговите творения в своите снимки, които ще можете да видите на изложба .

Също така гостите ще могат да видят филма "Разрешение за временно пребиваване в България“, заснет от киностудио "Българска армия“ през 80-те години, който е посветен на живота и творчеството на художника.

Въз основа на архивните данни и петгодишните проучвания художничката разкрива творчеството на Михайло Парашчук както в столицата на България, така и в регионите. За първи път зрителите ще се запознаят с малоизвестни факти от живота на бележития скулптор прекарал целия си творчески живот в България.

Проектът се реализира от Посолството на Украйна в Република България и фондацията "Архитектура и изкуство“ (Бургас). Партньори: ХГ "Димитър Добрович“ – Сливен, РИМ – Русе.

Изложбата ще продължи до 12 октомври 2024 г.