В изпълнение на Заповед №Р-154/29.08.2024 г. на Министър-председателя на Република България, областният управител Захари Сираков проведе заседание на Съвета за намаляване на риска от бедствия. Участие взеха заместник-областните управители Андриян Петров и Красимир Даскалов, членовете на съвета, кметове и заместник-кметове на общини от региона, съобщиха от Областна администрация - Смолян.

Областният управител Захари Сираков откри заседанието и запозна участниците с основните теми, които ще бъдат разисквани. Във връзка с наболелия за страната проблем с маловодието, Сираков се обърна към кметовете да сигнализират в кои населени места има проблем с водоснабдяването за населението. Относно казуса в село Павелско, управителят на "ВиК“-Смолян инж. Костадин Тотев уточни, че при проверка е установено нерегламентирано водохващане, което е довело до нарушаване на водоподаването до абонатите. Той заяви, че се работи за отстраняване на проблема до седмица.

Инж. Тотев каза, че нарушеното водоснабдяване в Девин е следствие на технически проблем. Наличието на много хотели в града, които едновременно подменят водата на басейните си, води до срив във водопроводната система. Управителят на "ВиК“-Смолян увери, че Девин разполага с достатъчно водни количества, водоемите, захранващи общината, са пълни на 80% и при правилно управление на изразходването на водните ресурси не би трябвало да възникват проблеми с водоснабдяването. Инж. Тотев увери, че процедурите за водния цикъл на Девин са в ход, терените се обхождат, като се извършва контрол и наблюдение в реално време.

Обсъдено беше нивото на готовност на общините, службите и ведомствата за справяне с обилни валежи. Комисар Чавдар Кичуков – директор на РД "ПБЗН“ декларира, че службата разполага с необходимата техника и човешки ресурси за реагиране при извънредни ситуации. Командирът на местното Военно формирование 22330 полковник Стефан Димов, както и инж. Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП-Смолян, изразиха своята готовност за включване с техника и човешка сила при бедствени ситуации. Относно доброволческите формирования в общините на територията на област Смолян, комисар Кичуков каза, че в по-малките населени места е по-трудно намирането на желаещи и има свободни бройки, за които е осигурено финансиране. 

Общините дадоха справка за състоянието на речните корита на териториите им. Обсъдени бяха с представителите от Басейнова дирекция и РИОСВ-Смолян правомощията за почистване на растителност и изземване на наноси.

Канализационната инфраструктура в повечето населени места на област Смолян има нужда от подмяна. При силни дъждове възниква проблем с отводняването, тъй като канализацията е смесена – поема и битова и дъждовна вода. Преобладаващата част от дъждовните шахти са запушени, което води до ниска или никаква проводимост. Проблемът в голяма степен се дължи на зимното снегопочистване и опесъчаване, като решението е да се замени използването на инертни материали с химични средства.