Съвместната работа на различни институции във Великотърновска област връща в училище ученици. Това обобщиха участниците в Областния координационен център по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици, предаде кореспондент на "Фокус".

В съвета участваха представители на Областна администрация, РУО, ОД на МВР и десетте общини в района.

Инж. Розалия Личева – началник на РУО обобщи, че приоритет в работата на Управлението в последните месеци е било проследяването и записването на ученици след завършен VII клас. Установено е, че след четвърто класиране 261 младежи не са подали заявления за записване в VIII клас.

"29 ученици са записани в ЧПГ "АК - Аркус“ - Велико Търново, поради което не участват в приема; 31 ученици са записани в Спортно училище "Георги Живков“ - Велико Търново, поради което също не са част от общия прием; 57 ученици са със СОП/хронични заболявания, като те са насочени към подходящите институции предварително; 66 ученици са били в самостоятелна форма на обучение и продължават да са в такава; 13 ученици са кандидатствали само за училища в други области; 18 ученици са заминали в чужбина; 44 ученици са останали на поправителни изпити; трима не са подали заявление за участие в приема“, обобщи началникът на РУО.

Ивелин Иванов – инспектор в ОД на МВР - Велико Търново заяви, че Дирекцията има пълна готовност да съдейства на РУО и останалите институции по Механизма, при нужда. Допълни и, че присъствието на полицаи при посещение на адрес дава много положителни резултати.

Общините и Социалните дирекции отчетоха, че са работили нормално през летните месеци и ще продължат активно да си сътрудничат с останалите институции за връщане на децата в училищата и детските градини.

Инж. Личева отчете и, че завърналите се от чужбина малчугани и младежи, записани в училищата в региона, са 90. Освен това има и 20 деца, които са дошли да учат в училищата в областта от други региони.

"Продължаваме да работим основно с децата в риск и техните родители, за да не се стига до тяхното отпадане от училищата и детските заведения“, категоричен бе директорът на РУО.