Както всяка година, през първите три месеца на 2022 г. Инспекцията по труда в Смолян извършва основно проверки на търговските обекти в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията. "Основни акценти на тези проверки е спазване на изискванията по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения, на работното време и почивките, по заплащането на труда, по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа, както и дали са въведени противоепидемични мерки“, посочи инж. Даракчиева.

За месец януари 2022 г. Дирекция "Инспекция по труда“ - Смолян е извършила 66 проверки. Констатирани са 238 нарушения на нормативните актове на трудовото законодателство, в т.ч. по осигуряването на здравословните и безопасни условия на труд – 150, по трудовите правоотношения – 85 и 3 нарушения по трудовата миграция и трудова мобилност. За тяхното отстраняване са приложени 227 принудителни административни мерки. За отчетния месец 3 лица са констатирани да полагат труд без сключен трудов договор в писмена форма, поясни инж. Даракчиева.

През 2022 г. основните приоритети на Инспекцията по труда ще бъдат: осигуряването на здраве и безопасност при работа и законосъобразното възникване и осъществяване на трудови правоотношения при извършване на строителни и монтажни работи, както и на работодатели от икономически дейности растениевъдство и животновъдство, спазване на противоепидемичните мерки, периодичен контрол на рисковите производства и дейности.

Нели ГЕРГЬОВСКА