Иновативна фирма отглежда във Видинско  растението мискантус. Фирмата " Биобазирани индустрии България“  ООД, се е специализира в последните години в отглеждането на територията на видинските селата Киряево и Раковица, върху земеделска земя, на  мискантус, който е известен още като китайска тръстика или слонска трева. От този материал  фирмата произвежда в момента пелети и брикети, но от него могат да се произведат още редуци други продукти, вкл. и хартия. Дейността и инвеститорските намерения на фирмата представи днес във Видин пред журналисти Юрген Айзеле, управител на дружеството. Той обяви, че далечната цел е не само да се отглеждат на площ от 1300 дка, но и да се създадат условия на място да се преработи този ценен материал в по-висококачествени продукти, по смисъла т.н кръгова икономика. Сред продукти, които могат да се произвеждат от растението са: "дървени плоскости OSB", гранули за производство на "дървесна пластмаса", декинг-плочи за тераси и много други.

Юрген Айзеле допълни, че идеята им се развива в посока, върху бившата площадка на земеделската кооперация в село Раковица, община Макреш да се изгради модерен бизнес-парк, в рамките на обосовена индустриялна зона, където бъдещи инвеститори да преработват растението  и произвеждат различни видове продукти.

Подобна инвестиция, според Юрген Айзеле би струвала около 6 млн.лв – 2,5 млн.лв за регулиране на парцелите и около 3,5 млн.лв. за изграждане на нови халета, машини и оборудване. При реализиране на инвестицията ще могат да се разкрият от 50 до 70 нови работни места. Той допълни, че за реализиране на своята идея ще се търси подкрепата на местната и държавна власт.

Юрген Айзеле представи пред журналисти проект за бъдещата инвестиция, както и продукти произведени на основата на преработна на мискантус.