Промени, които да улеснят достъпа на туристи до крепостите Трапезица, планира ръководството на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на "Фокус“ директорът на музея д-р Иван Църов. Той уточни, че една от амбициите му за тази година е да бъде отворен югоизточният вход на Трапезица – в близост до реставрираната кула.

"Идеята е от каменния мост в "Асенова махала“ директно нагоре да се тръгва по пътя, който води към крепостта. Другата подобна задача, която имаме, но която не мога да кажа кога ще се осъществи, е да отворим на крепостта Царевец т.нар. Френкхисарска порта. По този начин изграденият, но все още нефункциониращ паркинг, който беше направен в подножието на Балдуиновата кула до парка "Мини България“, ще може от там хората, които спират, директно да влизат в крепостта“, обяснява Църов.

Реализацията и на двете идеи е обвързана с решения на ОбС – Велико Търново, които първо трябва да дадат разрешение, а след това да гласуват и финансиране от местния бюджет, ако такова може да бъде осигурено.

Църов допълва още, че всички музейни обекти в града имат нужда от поддръжка, а някои от тях и от основен ремонт, тъй като сградите са стари и амортизирани.

"Ето и затова музей "Възраждане и Учредително“ събрание беше ремонтиран доста сериозно. Все още не сме го отворили, защото работим по възстановяването на експозицията, но и това ще се случи много скоро“, посочва още директорът.

От реконструкция има нужда и Археологическият музей, но в сградата се помещава и Регионалната библиотека, което усложнява процедурите. Освен това и парите, които са необходими, ще са в много по-големи размери.