Възстановиха Обществения съвет към филиала на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“ в Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Основната му цел е  усъвършенстване на модела на взаимоотношения между местната власт, бизнеса и науката и мобилизиране на представителите на образователната общност, държавните и неправителствените организации, гарантиращи по-добро и приобщаващо качествено образование, съобразено със световните стандарти. Разгръщането на академичния профил на Филиал - Смолян към ВСУ "Черноризец Храбър“ и предлагането на нови специалности, адаптирани към обществените тенденции, бяха част от акцентите на проведения форум.

На него присъстваха академичното ръководство на университета - доц. д-р Красимир Недялков, проф. д-р Петър Христов, доц. д-р Елеонора Танкова, г-н Яни Янев, както и Захари Сираков - областен управител на област Смолян, Зарко Маринов - заместник областен управител, Хайри Садъков - народен представител, Николай Мелемов - кмет на община Смолян,  Фахри Молайсенов - кмет на община Мадан, Недко Кулевски - кмет на община Рудозем, Здравко Иванов - кмет на община Девин, Мустафа Караахмед - кмет на община Борино, Неджми Али - кмет на община Джебел, Никола Запрянов - началник на РУО - Смолян, Антоанета Караджова - директор на  Професионална гимназия по туризъм и строителство - гр. Смолян, ст. комисар Цветан Цанков - директор на ОД на МВР - Смолян, комисар Костадин Бундов - зам.- директор на ОД на МВР - Смолян, инж. Асен Соколов-председател на КСБ – ОП Смолян, ръководители на държавни институции и работодателски организации.

Директорът на Филиал - Смолян, доц. д-р Анелия Пържанова, заяви,че поводът за заседанието на Обществения съвет е желанието на академичната общност да възстанови обществения диалог, свързан с бъдещето на младите хора. "Настоящият форум е фокусиран върху факторите, влияещи върху  изграждането на устойчива образователна система във Филиал – Смолян към ВСУ  “Черноризец Храбър“, които могат да гарантират по-добро приобщаващо качествено образование на младите хора и са ключови показатели, осигуряващи равновесие между вътрешните му характеристики и тези на променящия се пазар на труда. Динамиката в развитието на обществените отношения, белязана от глобални тенденции и предизвикателства пред образователната система, налага мобилизиране на силите и решаването на основни въпроси, свързани с  професионалната реализация на младите хора и спиране на тежките миграционни процеси, протичащи  в региона.“

Доц. Красимир Недялков – президент на ВСУ заяви, че много години са работили съвместно с участниците във форума и са постигнали немалко. "Много младежи за съжаление разпилени по света, гордо показват дипломите си от ВСУ и с подкрепата на всички вас надявам се на този форум да се постигне един диалог, който да помогне на нас академичното ръководство до формираме точен профил на университета, отговарящ на изискванията на пазара на труда и на административно управление“, уточни доц. Недялков.

По време на заседанието на Обществения съвет, един от представителите на строителния бизнес, инж. Юлиян Инджов засегна темата за липсата на пътни инженери и посочи като добра възможност да се открие такава специалност във и във филиала на ВСУ“ Черноризец Храбър“, тъй като бранша изпитва остра нужда от такива кадри. Той допълни, че само в неговата фирма реализация може да намерят поне 20 души и уточни, че в момента се замислят дали да не привличат такива тесни специалисти от чужбина заради липсата на кадри в страната. Зам.- кметът на Смолян, инж. д-р Мариана Цекова допълни, че в момента в област Смолян с пълна проектантска правоспособност като пътни инженери има едва петима души. Тя също апелира да бъде открита специалност по транспортно строителство.

Д-р Румен Пехливанов – експерт от практиката към ВСУ, филиал Смолян – темата е важна и тя не засяга само строителния бранш, въпреки че може би там най-много се усеща липсата на кадри. "Много е важно когато се формира регионалното развитие и на общините и на регионите да започваме с образованието. Демографската криза я има в страна и в областта и тя може да бъде решена чрез подкрепа за младежта, включително и чрез организация на такива специалности в училищата и университетите, които да произвеждат кадри, за които да има сигурност за реализация незабавна срез завършване и то с подходящо възнаграждение. Иначе големият град и по-добре платените оферти от чужбина изсмукват онези млади и перспективни кадри“, посочи д-р Пехливанов. Той уточни, че тази среща трябва да се превърне в един постоянно действащ механизъм за взаимодействие, който в следващите месеци да прерасне в един семинар с много ясна конкретика. "Тогава общините трябва да дадат ориентация какви кадри на територията на общините наистина са необходими. Ние трябва изпреварващо да погледнем какво ще бъде необходимо след 10-15 години, за да оформим профила отсега да се даде старт на такива специалности, които ще се търсят след този период от време“, каза още д-р Пехливанов и подчерта, че трябва да се даде някаква посока и университетът да произвежда такива специалисти, които ще бъдат необходими на практика.

По време на форума, почетен плакет за цялостен  принос към дейността на институцията получи Таня Марева  - зам.-главен редактор на  списание "Родопи“ към Филиала на ВСУ "Черноризец Храбър“.

След обществения съвет се проведе и тържествено връчване на дипломите на абсолвенти от филиала на ВСУ в Смолян. Дипломи получиха 135 абсолвенти от специалностите "Защита на националната сигурност", "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред", "Бизнес администрация и мениджмънт", "Строителство на сгради и съоръжения", “ Водоснабдяване и канализация“, както и абсолвенти от магистърските програми "Данъчен и митнически контрол", "Европейска администрация и управление на проекти“, "Водоснабдяване и канализация“.

Поздравления от името на завършващите студенти поднесе Мария Кикьова - една  от отличниците на випуск 2023 г.