След като беше даден старт на Новата учебна година идва време да дадем отново символично подновяване и на инициативата "Стартирай активно“, която започна през 2023 г във всички габровски училища. Тя има за цел ежегодно да запознава ученици от начална степен в училищата с възможностите за практикуване на спорт в колективните спортни клубове на Габрово. Освен това задължителен елемент от "Стартирай активно“ е провеждането на кратки физически упражнения в началото на всеки учебен ден, в ползите на които вярваме всички са убедени.

През настоящата година към инициативата "Стартирай активно“ добавяме и ново предизвикателство към участниците - "Открий своя спорт“. Възрастта към която го насочваме е трети и четвърти клас, като най-подходящото време за децата да започнат да се занимават по-отговорно и сериозно със спорт, както и да разбират ползите от това да спортуваме активно, съобщиха от общината. 

На 20 септември 2024 г. в 09:00 ч. Спортна зала "Орловец“ ще се изпълни с поканените над 700 ученика, които ще започнат деня със зареждаща физическа тренировка, която ще води Моника Минкова и нейни ученици. Към децата ще се присъединят и представителите на колективните спортове, които по-късно имат задачата да представят по атрактивен начин своя спортен клуб – по  футбол, хандбал, баскетбол.

Благодарим на Общински спортни имоти – Габрово, Регионално управление на образованието, на директорите на училищата и преподавателите по физическо възпитание, които подкрепят и продължават провеждането на "Стартирай активно“.

Спортуването всеки ден има множество ползи за здравето и благополучието. Предлагаме няколко основни причини, които да бъдат повод за размисъл и промяна към по -здравословен начин на живот без значение на каква възраст сме:

Подобрява физическото здраве: Редовните упражнения укрепват сърдечно-съдовата система, подобряват дихателната функция и укрепват мускулите и костите.

Намалява стреса: Физическата активност помага за освобождаване на ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса. Повишава енергията: Дори кратка тренировка може да ви зареди с енергия за целия ден.

Подобрява умствената дейност: Спортуването увеличава притока на кръв към мозъка, което подобрява концентрацията и паметта.

Поддържа здравословно тегло: Редовните упражнения помагат за изгаряне на калории и поддържане на здравословно тегло.

Укрепва имунната система: Редовната физическа активност може да намали риска от хронични заболявания като сърдечни проблеми, диабет и затлъстяване.